750 binden fazla kamu işçisi, çalışma şartları ve sosyal haklarında düzenleme talebiyle bir kez daha gündemde. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sonrasında taleplerinin karşılanmaması nedeniyle mağduriyet yaşayan işçiler, Türk-İş’in oluşturduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nun aldığı kararlardan memnun değil. Sendika başkanları ve yetkililerden çözüm talep eden işçiler, maddi sıkıntılarla boğuşurken, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.
Kamu işçileri, geçen yıl imzalanan 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sonrasında taleplerinin tam karşılanmaması nedeniyle mağduriyetlerinin devam ettiğini belirtiyor. Türk-İş’in Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu tarafından alınan kararlardan memnun olmayan işçiler, birçok konuda mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyor.
Sosyal medya üzerinden sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a seslenen işçiler, ek zam taleplerinin karşılanmasını ve diğer sosyal haklarda düzenleme yapılmasını istiyor.
Öne Çıkan Talepler:
- 696 KHK hükümleri ve maddelerinin iptal edilmesi, 375 Sayılı Kanun’un 23. ve 24. maddelerinin kaldırılması
- Tayin hakkı
- Meslek kodlarının değiştirilmesi ve 696 KHK işçilerinin ihalesi ile fiilen yaptığı işlerin uyumlu hale getirilmesi
- Görevden el çektirilen işçilerin eski işlerine iadesi
- Görev tanımları
- Ünvan değişikliği sınavı
- Diploma ve kıdem farkı verilmesi
- 40 saat çalışma ve eşit çalışma hakkı
- Belediye işçilerinin norm kadroya geçirilmesi
- 696 KHK ve İŞKUR ayrımının kaldırılması
- Özel güvenlik kartlarının kurum tarafından karşılanması ve kart yenilemeyen işçilerin meslek kodlarının değiştirilmesi
- Zorunlu emekli mağdurlarının işlerine iade edilmesi
- Üniversiteli işçilerin isteklerine göre memur kadrosuna geçirilmesi
- Vergi dilimlerinin sabitlenmesi
- Hangi sendikaya üye ise o sendikaya aidat kesilmesi
Sosyal medya üzerinden etkinlik düzenleyen ve taleplerini dile getiren kamu işçileri, bu akşam #KamuIsciHakIstiyor etiketiyle gündeme gelerek destek topluyor. Mağduriyetlerini dile getirerek çözüm bekleyen işçiler, Meclis’te yapılacak görüşmelerin ardından düzenleme taleplerini TBMM’ye iletecekler.