BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Emekli zam farkları ne zaman yatacak? Kök maaş nasıl hesaplanır?

Başlık: SSK ve Bağkur Emeklilerine Yüzde 49,25 Ek Zam Yapıldı: Yeni Maaşlar Belli Oldu!

Türkiye’de 2024 yılı itibariyle SSK ve Bağkur emeklilerine yönelik müjdeli bir haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yapılan son değerlendirmelerle SSK ve Bağkur emeklilerinin emekli aylıklarına yüzde 49,25 oranında ek zam yapıldığını duyurdu. Bu kararla birlikte, memur emeklileriyle SSK ve Bağkur emeklileri arasındaki ayrım ortadan kalktı.

Bakan Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “13 milyonu bulan SSK ve Bağkur emeklilerimize buradan bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağkur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibariyle yüzde 49,25’e yükseltiyoruz. Böylece tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk. Aslında başka bir ifadeyle hiçbir ayrım yapmaksızın tüm emeklilerimize ocak 2024 itibariyle ilk 6 ay için emekli maaşlarında aynı oranda artış sağlıyoruz.” dedi.

Ek zamın emekli maaşlarına yansıma süreci hakkında da bilgi veren Işıkhan, “Teklifimiz şu anda Genel Kurul’da kabul edilip, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra oluşan aylık farkları yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerimizin hesabına yatmış olacak.” şeklinde konuştu.

2024 yılında emekli maaşlarında eşit oranda yapılacak artışla birlikte, maaş tablosu da güncellendi. Bu kapsamda, 10 bin TL’nin üstünde maaş alacak emeklilerin sayısının artması bekleniyor. Ancak en düşük emekli maaşında bir değişiklik olup olmayacağı sorusu da gündemde.

Meclis’e sunulan yasa teklifine göre en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenmişti ve yapılan son artış kararıyla bu rakamda bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor.

Yapılan güncelleme sonrasında, emekli maaşlarına ek zam oranına göre bazı örnekler şu şekilde oluştu:

  • 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
  • 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL alacak.
  • 13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20.148 TL olacak.
  • 15 bin TL emekli aylığı alan bir kişinin maaşı 22.387 seviyesine çıkacak.
  • 17 bin 500 TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yeni zam oranıyla birlikte 26.118 TL olacak.

Bu güncellemelerle birlikte kök maaşa göre hesaplama da önem kazandı. En düşük maaş olan 10 bin TL’yi alanların kök maaşı, emeklilerin aldıkları aylık farklar üzerinden hesaplanıyor. Bu sayede 6 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’ye eşitlenecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök maaşlarını öğrenmek isteyenler ise e-Devlet üzerinden giriş yaparak detaylı bilgilere ulaşabilirler. SSK emeklileri “4A Emekli Aylığı” başlığı altında, Bağ-Kur emeklileri ise “4B Emekli Aylığı” başlığı altında kök maaşlarını sorgulayabilirler.

Yapılan bu güncellemelerle birlikte emekliler, 2024 yılında alacakları maaşlar konusunda daha net bilgilere sahip olacaklar.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku