Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasasıyla birlikte, milyonlarca kişi erkenden emekli olmaya hak kazandı. Ocak-Mayıs dönemi itibariyle işçi, memur, esnaf ve diğerleri bakımından, 2023 yılında emekli aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 828 bin 555’e ulaştı. Bu rakam, geçen yılın tamamında emekli aylığı bağlanan kişi sayısı olan 371 bin kişiyi aştı.
Borçlanmayı asgariden mi yoksa tavandan mı yapmalı?
Bu süreçte, milyonlarca çalışan da emeklilik formüllerini araştırıyor ve en yaygın yollardan ikisi olan kadınlarda doğum borçlanması ve erkeklerde askerlik borçlanmasını değerlendiriyor. Ancak asgari ücrete Temmuz ayında gelen zam sonrası hem doğum hem de askerlik borçlanmasına zam gelmişti. Çalışanlar, ‘borçlanmayı asgariden mi yoksa tavandan mı yapmalı?’ sorusuna yanıt arıyor.
Fayda maliyet analizi yapmak önemli
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, askerlik ve doğum borçlanması yaparken fayda maliyet analizi yapmak önemlidir. Eğer kişinin prim günü eksik değil ve sigorta başlangıcını öne çekmek istemiyorsa, borçlanma yapmaya gerek olmayabilir. Ancak prim günü eksik olan ve emeklilik tarihini öne çekme hakkına sahip olanlar için askerlik borçlanması avantajlı olabilir. Özellikle askerlik dönemi 2000 öncesindeyse, asgari ücret üzerinden prim yatırmak daha uygun olacaktır. Ancak 2008 sonrası askerlik sürelerini borçlananlar için durum değişiyor.
2008 sonrasında çalışma süresinde primler asgari ücret üzerinden yatırılmışsa, askerlik borçlanması da asgari ücret üzerinden yapılabilir. Ancak yüksek ücretle çalışmış olanlar için, askerlik süresini asgari ücret üzerinden borçlanmak emekli aylıklarının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmak isteyenlerin, en azından asgari ücretin iki katı tutarında kazanç üzerinden prim yatırmaları öneriliyor.
Asgari ücretin 1 Temmuz’dan itibaren artmasıyla birlikte, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki askerlik borçlanmalarında, 1 gün için ödenmesi gereken prim 143 TL ile bin 73 TL arasında değişiyor. Asgari ücret üzerinden borçlanma yapanlar için 8 aylık kısa dönem için 34 bin 341 TL, 18 aylık uzun dönem için ise 77 bin 267 TL ödemek durumunda.
Askerlik sürelerinin tamamını borçlanmaya gerek yok; ihtiyaç kadar sürenin borçlanılması yeterli oluyor. Bu nedenle emeklilik hesaplamalarında fayda maliyet analizi yapmak, kişilerin en uygun seçeneği belirlemelerine yardımcı olacaktır.