Eylül ayının ilk haftası, Türkiye’de kartlarla yapılan harcamalarda muazzam bir artışı gördü. Geçen yılın aynı döneminde 79 milyar lira olan kartlı harcamalar, bu yılın ilk haftasında 191,1 milyar liraya yükseldi. Kart kullanımındaki bu büyük artış, birçok faktörün bir araya gelmesinin sonucu olarak öne çıkıyor.
Faiz Artışları Kart Kullanımını Durduramadı
Son dönemde uygulanan faiz artışları, kredi kartı faizlerine de yansımış olmasına rağmen, bu durum kartlı harcamaların önünü kesemedi. Özellikle okulların açılması, kırtasiye harcamalarında yıllık bazda yüzde 200’e yakın bir artışa yol açtı. Akaryakıt harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 27 olarak gerçekleşti. Gıda harcamaları yüzde 39, hizmet sektörü harcamaları ise yüzde 52,3 arttı. Elektronik alışverişlerde de kart kullanımı yüzde 94 arttı.
Borcunu Ödeyemeyenlerde Artış
Ancak, harcamaların bu artışıyla birlikte kart veya kredi borcunu ödemeyip takibe düşenlerin sayısında da artış yaşanıyor. Temmuz ayında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı, 14 bin kişi artarak 114 bine ulaştı. Borcunu ödeyemeyip yasal takibe düşenlerin oranı ise bir ayda yüzde 52 arttı. Türkiye’de borçları yüzünden yasal takibe giren kişi sayısı ise 180 bine ulaştı.
Bakan Şimşek Uyarıda Bulunmuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu artış oranlarına dikkat çekerek harcamalardaki yüzde 140’luk artışın oldukça yüksek olduğunu belirtmişti. Enflasyonla ve cari açıkla mücadele etmek adına kart kullanımını kısıtlayıcı tedbirler alınacağını açıklamıştı.