BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

TEKNOFEST 2023’te Geri Dönüşüm Malzemeleriyle Elektrikli Araç Ürettiler

Düzce’de eğitim alanındaki genç beyinler, geri dönüşüm malzemelerini kullanarak hayallerindeki elektrikli aracı üretti. Düzce Üniversitesi öğrencileri, Mekatek Topluluğu ile işbirliği yaparak projelerini hayata geçirdi. Maddi imkanları kısıtlı olan öğrenciler, geri dönüştürülebilir ürünler, ameliyat sedyesi, bozuk aküler ve hurda araçlardan elde ettikleri malzemelerle kendi elektrikli araçlarını tasarladılar. Bu proje ile TEKNOFEST 2023’e katılan öğrenciler, Türkiye genelinde düzenlenen yarışmada 3’üncülük derecesini elde etti.

Proje liderlerinden Soner Kayahan, aracın yapım sürecini anlatarak, “Aracımızı 2 yıl önce bir hayalin uğruna canlandırmak için çalışmalara başladık. Togg’un çalışmalarının ortaya çıkmasından sonra biz de ‘Kendi aracımızı yapalım’ dedik. 1 hafta içinde mekanik kısmını tamamladık ve yaklaşık 2 ay süren yoğun çalışmaların ardından aracımızı otonom hale getirdik. TEKNOFEST yarışmasında 3’üncülük derecesi aldık ve en iyi takım ruhu ödülüne layık görüldük. Eski hurda araçların malzemelerini toparlayarak kendi aracımıza uygun bir şekilde revize ettik. Bu revizelerin sonucunda aracımız ortaya çıktı. Üzerindeki tüm malzemeler geri dönüştürülebilir malzemelerden yapıldı” dedi.

Araç içinde kullanılan malzemeler arasında ameliyat sedyesi gibi ilginç öğelerin bulunduğunu vurgulayan Kayahan, “Aracımızın şase kısmında ameliyat sedyesini kullandık. Aracımızın iç kısmında bulunan fren sistemi, salıncak yapısı amörtisör sistemini eski hurda araçlardan sökerek kendi aracımıza revize edecek şekilde tasarladık. Dış kabuk kısmında ise cam elyafı ve kompozit malzemeleri kullandık. Aracımızın dış görünüşüne aldanmayın. Aracımız otonom araçtır. Biz Türk gençleri olarak daha güzel imkanlarla daha güzel işler başarabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Düzce Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Irmak Kardaş da, projenin tasarımından uygulanmasına kadar ekip arkadaşlarıyla birlikte çalıştıklarını belirterek, “TEKNOFEST binek otonom araç yarışmasında bu sene yarıştık. 3’üncülüğe layık görüldük ve ardından en iyi takım ruhu ödülünü aldık. Ekip arkadaşlarımızla beraber gecemizi gündüzümüze katarak yoğun çalışmalarla 2 ayda bu aracı tamamladık” dedi.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tolga Keskin ise, aracın elektrik aksamını eski elektrikli bisiklet ve motosikletlerden aldıklarını söyledi. Keskin, “Eski elektrikli bisiklet ve motosikletlerin malzemelerini toplayarak sonrasında gerekli bakımlarını veya sistemimizde kullanılabilecek şekilde tekrardan revize işlemleri yaptık. Daha sonra bunları aracımıza montajladık. Testlerimizi yapmaya başladık, sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Biz tekrar arkadaşlarımızla çalışmalar yaparak, çalışır duruma getirdik. Araç içerisinde bulunan akü yaklaşık olarak 4.4 kilovat bir kapasiteye sahip. Bu kapasiteyle beraber yaklaşık 50 kilometre mesafemiz var. Araçımızla yaklaşık 55 kilometre kadar bir hıza çıkabildik. Alan müsaitliğine göre belki daha fazla hıza da ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku