BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Muharrem İnce Kimdir? | Buzdağı Haber Biyografi

Muharrem İnce, Türk öğretmen ve siyasetçi olarak 4 Mayıs 1964 tarihinde Yalova’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lisans eğitimini Yalova ve Bursa’da tamamlayan İnce, Fizik-Kimya Öğretmenliği bölümünden mezun oldu.

2002 yılında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Yalova milletvekili olarak meclise giren İnce, 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası CHP’deki grup başkanvekilliği görevinden istifa ederek Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışmak için adaylığını koydu. Ancak Kılıçdaroğlu seçimi kazandı.

2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen İnce, seçimde yüzde 30,67 oy alarak ikinci oldu. Seçim sonrasında parti içinde olağanüstü kurultay talebinde bulunan İnce’nin talebi reddedildi.

Bu süreçte parti içindeki farklılıkların artması sonucu, 2021 yılında CHP’den ayrılarak Memleket Partisi’ni kurdu ve genel başkanlığa seçildi. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde de Memleket Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.

Muharrem İnce, siyasi kariyeri boyunca CHP Grup Başkanvekilliği gibi önemli görevlerde de yer aldı. İnce, aynı zamanda öğretmen ve okul müdürü olarak birçok okulda görev yaptı ve özel dershanelerde eğitmenlik görevi üstlendi.

Muharrem İnce, Babası Şerif ve annesi Zekiye çifti tarafından büyütüldü. Ailesinin kökenleri anne tarafında Rize, Çayeli’ne, baba tarafında ise Selanik’e dayanmaktadır.

İlköğrenimini doğduğu köyde tamamlayan İnce, orta öğrenimini Yalova Ortaokulu’nda tamamladıktan sonra lise eğitimini Yalova Endüstri Meslek Lisesi Torna-Tesviye Bölümü’nde aldı. Üniversite eğitimi için Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümü’ne kaydoldu ve başarıyla mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından fizik öğretmeni olarak çeşitli liselerde ve dershanelerde görev aldı ve müdürlük yaptı. Aynı zamanda Yalovaspor’da basın sözcülüğü ve Atatürkçü Düşünce Derneği il başkanlığı görevlerinde bulundu.

Siyasi Kariyeri

1995 yılında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Yalova’dan ikinci sırada aday gösterildi. Ancak, CHP’nin Yalova’dan vekil çıkaramaması nedeniyle meclise giremedi. İlerleyen yıllarda, 1998 yılında CHP Yalova il başkanı seçildi ve 1999 seçimleri sürecinde yerel Haberci gazetesinde “Çalakalem” başlığıyla köşe yazıları yazdı.

2002 seçimlerinde CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. Bu dönemde eğitim konusunda çalışmalar yürüttü ve Millî Eğitim Komisyonu’nda görev aldı. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye giriş sınavında düşük katsayıya sahip olmaları uygulamasını kaldırmak üzere meclise sunulan öneriye karşı çıktı. Kendisinin çocuklarını maddi nedenlerle özel okula yollamamaya karar verdiği şartlarda “imam hatip lisesi mezunu olduğu için ÖSS’de mağdur olduğunu ve bu nedenle ABD’de okuduğunu söyleyen” Bilal Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde okumasını eleştirdi. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerindeki katsayı problemini çözmeyi amaçlayan tasarı TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda tartışılırken “İmam hatipler olmasaydı çiftçi olurdum.” diyen Turhan Çömez’e; “Düz liseye gitseydin Oxford’u kazanırdın.” sözlerini söyledi.

İlk döneminde, Deniz Baykal’ın liderliğine karşı muhalefet gösterip, 2004’te olağanüstü kurultay düzenlenmesine dair bir deklarasyon imzaladı. Ancak, Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği altında birleşme çağrısına yanıt vererek 2014 yılında CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na karşı, CHP’nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarması gerektiğini savundu. 2015 yılında yapılan genel seçimlerde CHP’nin adayı olarak tekrar Yalova milletvekili seçildi.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CHP’nin aday adayı oldu ve ön seçimde Muharrem İnce ile yarıştı. Muharrem İnce’nin yüzde 64 oy oranıyla ön seçimi kazanması üzerine, İnce’nin başkanlığında kurulan Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası danışma kurulu üyeliğine seçildi.

2018 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CHP adayı olarak seçim kampanyası yürüttü. Seçimlerde %30,64 oy oranı ile ikinci oldu.

2019 yılında CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı ancak seçimleri kazanamadı ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu %70 oy oranı ile yeniden seçildi.

2021 yılında CHP’den istifa etti ve 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri için kendi partisini kurdu.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku