BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

OLED Televizyon Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

OLED, “organik ışık yayan diyot (organic light-emitting diode.)” ifadesinin kısaltmasıdır. Geleneksel bir LCD panel ve arka aydınlatma kullanmak yerine, QLED ve LED TV’lerde bulunanlar gibi, OLED TV’ler kendi kendini aydınlatır. Bu, OLED üzerindeki her pikselin kendi ışığını yayabileceği veya tamamen kapatabileceği anlamına gelir, bu da sonsuz bir kontrast oranına olanak tanır. Bu inanılmaz kontrast performansı nedeniyle, OLED ekranlar, satın alabileceğiniz en iyi 4K TV’ler arasında yer alır.

OLED panellerin birkaç farklı türü olmasına rağmen, hepsi piksel düzeyinde kontrast ve geniş izleme açıları gibi aynı temel avantajları paylaşır. Ancak, bazı OLED alt tipleri, onları daha da çekici kılan ekstra avantajlara sahiptir.

Örneğin, QD-OLED paneller, kuantum nokta teknolojisinin ek avantajına sahiptir, bu da daha geniş ve parlak renk aralığı üretmelerine olanak tanır. Sony ve Samsung, en üst düzey televizyonlarında, S90C, S95C ve A95L gibi modellerde QD-OLED panelleri kullanmaktadır.

LG, QD-OLED kullanmasa da, başka bir gelişmiş OLED panel teknolojisi olan MLA OLED’i kullanır. MLA, Mikro Lens Dizisi anlamına gelir ve bu teknolojiye sahip OLED’ler, parlaklık yeteneklerini artırmak için küçük konveks lenslerin bir tabakasını kullanır. LG G3, MLA teknolojisini kullanan ilk tüketici OLED’idir.

OLED TV Alıcıları Yanma Sorunuyla İlgili Endişelenmeli mi?

En iyi OLED TV’ler bile teknik olarak yanma adı verilen bir soruna duyarlıdır. Bir OLED TV’de uzun bir süre boyunca sabit bir görüntü bırakırsanız – örneğin bir haber istasyonunun alt bilgi çubuğu – ekranda hafif bir iz bırakabilir.

Bu korkutucu gibi görünse de, yanma, yeni bir olgu değildir. Birçok önceki TV teknolojisi, plazma ve CRT ekranlar dahil, bu soruna eğilimli olmuştur. OLED alıcıları bu riskin farkında olmalıdır, ancak OLED TV’ler, otomatik piksel kaydırma modları ve piksel tazeleyiciler de dahil olmak üzere yanmayı önlemek için içsel önlemlere sahiptir.

Rtings gibi yayınlar, birçok OLED TV modeli üzerinde uzun vadeli testler yapmıştır ve sonuçlar, yanmanın aşırı kullanım durumlarında mümkün olmasına rağmen, düzenli izleme alışkanlıklarına sahip kişiler için bir sorun olmaması gerektiğini göstermektedir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku