Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 9.49 artarak aylık enflasyonda 18 ayın zirvesine ulaştı. Ayrıca yıllık enflasyon oranı yüzde 47.83 olarak kaydedildi, böylece yıllık enflasyonda 8 aydır devam eden düşüş serisi temmuzda sona ermiş oldu.
En yüksek aylık artış, yüzde 17.75 ile ulaştırma grubunda görülürken, en düşük artış yüzde 2.67 ile eğitim grubunda kaydedildi. Temmuz ayında sağlık, lokanta ve oteller, alkollü içecekler ve tütün, ev eşyası, gıda ve alkolsüz içecekler, haberleşme, eğlence ve kültür, konut, giyim ve ayakkabı gibi gruplarda da artışlar yaşandı.
Yıllık bazda en yüksek artış
Yıllık bazda en yüksek artış ise lokanta ve oteller grubunda yüzde 82.62 olarak gerçekleşti. Konut grubunda ise yıllık artış oranı yüzde 19.31 olarak belirlendi. Aynı dönemde sağlık, gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, ev eşyası, alkollü içecekler ve tütün, eğlence ve kültür, ulaştırma, haberleşme, giyim ve ayakkabı gibi ana gruplarda da yüksek yıllık enflasyon rakamları kaydedildi.
ENAG verileri
Bağımsız bir grup olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuz ayındaki enflasyon oranlarını farklı hesapladı. ENAG’ın verilerine göre, temmuzda aylık enflasyon yüzde 13.18 olarak hesaplanırken, yıllık enflasyon oranı yüzde 122.88 oldu.
Enflasyondaki bu yükseliş, ekonomi yönetimi için önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek enflasyon, tüketici fiyatlarını ve yaşam maliyetini artırarak halkın satın alma gücünü düşürüyor ve ekonomik istikrarı tehdit ediyor. Yetkililerin enflasyonla mücadele için alacakları tedbirler ve ekonomi politikaları, halkın beklentilerini karşılamak ve ekonomideki belirsizlikleri azaltmak adına büyük önem taşıyor.