Ülkemizde yıllarca sorun haline gelen EYT nedir? Bu konu hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
“EYT” kısaltması, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” ifadesinin baş harflerinden oluşur. Bu kavram, 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan ve 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olan kişiler arasında emeklilik yaş sınırı farkı nedeniyle tartışmalı bir konu haline gelmiştir.
Önceden, sigorta başlangıcı olan kişiler 7000 gün prim ödemeleri ve 60 yaşını doldurmaları durumunda emekli olabiliyordu. Ancak, 8 Eylül 1999’dan sonra sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşı 65’e çıkarıldı. Bu nedenle, 1999’dan sonra sigorta başlangıcı olan ve emeklilik yaşını bekleyemeyenler, EYT olarak adlandırılmaktadır.
EYT konusu, emeklilik yaşının düşürülmesi veya hak kaybı yaşayanların mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde talepleri içeren bir tartışma konusudur. Ancak bu konu, her ülkenin kendi emeklilik sistemi ve yasal düzenlemeleriyle ilgilidir ve her ülkede farklılık gösterir.
Türkiye’de de EYT konusu, son yıllarda sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Türkiye’de, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı 60’tan 65’e yükseltilmiştir. Bu nedenle, 2008 öncesi sigortalılık süresi tamamlayan ancak 65 yaşını bekleyemediği için emekli olamayan kişiler, EYT olarak adlandırılmaktadır.
EYT konusu, emeklilik yaşının düşürülmesi, prim gün sayılarının azaltılması veya hak kaybı yaşayanların mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde talepleri içeren bir tartışma konusudur. Ancak, bu konu, her ülkenin kendi emeklilik sistemi ve yasal düzenlemeleriyle ilgilidir ve her ülkede farklılık gösterir.
Eyt, Cumhurbaşkanı kararı ile ülkemizde yürürlüğe girdi. Bu durumdan faydalanmak için e-devletten de kayıt yapılabilir. Yıllarca süren bu kargaşa bu sene Cumhurbaşkanı kararı ile resmen onaylandı.