BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

YKS Puan Hesaplama: TYT, AYT ve YDT

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan hesaplama süreci, TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. İşte her bir aşama için YKS puan hesaplamasıyla ilgili detaylar:

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puan Hesaplama:

TYT puanı, sınavda yer alan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin puanlarının ağırlıklı bir kombinasyonudur. TYT puanının hesaplanması için adayların Türkçe Testi veya Temel Matematik Testi’nden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Aşağıdaki adımları izleyerek TYT puanını hesaplayabilirsiniz:

  • Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerindeki doğru ve yanlış cevaplarınızı belirleyin.
  • Her bir test için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birini çıkarın. Böylece her bir test için ham puanınızı elde etmiş olursunuz.
  • Ham puanlarınızı kullanarak standart puanları hesaplayın. Bu hesaplama, tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak yapılır.
  • Standart puanlar ve ağırlıklar Tablo 1C’ye göre kombinasyonlanarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanır.
  • Ağırlıklı puanlar, 100 ile 500 arasında değişen TYT puanına dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) Puan Hesaplama:

AYT ve YDT puanları, sınavda yer alan alan bazlı testlerin puanlarının ağırlıklı bir kombinasyonuyla hesaplanır. AYT puanı, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarındaki testlerin puanlarının kombinasyonuyla oluşturulur. YDT puanı ise yabancı dil testinin puanıdır. Aşağıdaki adımları izleyerek AYT ve YDT puanlarını hesaplayabilirsiniz:

  • AYT ve YDT’deki doğru ve yanlış cevaplarınızı belirleyin.
  • Her bir test için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birini çıkararak ham puanlarınızı elde edin.
  • Ham puanlarınızı kullanarak standart puanları hesaplayın. Bu hesaplama, tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak yapılır.
  • Standart puanlar ve ağırlıklar Tablo 1E’ye göre kombinasyonlanarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanır.
  • Ağırlıklı puanlar, 100 ile 500 arasında değişen SAY, SÖZ, EA ve DİL puanlarına dönüştürülerek oluşturulur.

Öğrencilerin YKS sınavında alanlarına göre farklı testlere girdikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle, puan hesaplama sürecinde her aşama için ilgili testler ve puan ağırlıkları kullanılır.

YKS puan hesaplama süreci, ÖSYM tarafından gerçekleştirilir ve kesin puanlar sonuçların açıklanmasıyla birlikte belirlenir. Her yıl ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzlarda puan hesaplama süreciyle ilgili güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Unutmayın, puan hesaplaması sıralamalar üzerinde etkili olabileceği için her testin önemi büyüktür. Başarılar dilerim!

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku