BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

5 bin TL emekli ikramiyesinde ayrıntılar belli oldu

Emeklilere 5,000 TL ikramiye ödemesi ile ilgili gelişmeler devam ediyor. İşten çıkış yaptıktan sonra tekrar işe giren emekliler, aldıkları 5,000 TL’yi faiziyle geri ödemek zorunda kalabilirler.

Ekim ayında emekli aylığı alan kişilere dosya bazında bir defaya mahsus olarak 5,000 TL ödeme yapılacak. Bu ikramiyeden, 30 Eylül öncesinde emeklilik başvurusu yapmış ancak henüz aylık bağlanmamış olan EYT’liler de faydalanabilecek.

1-31 Ekim tarihleri arasında herhangi bir gün sigortalı olarak çalışmış olanlar bu ikramiyeden yararlanamayacaklar. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ikramiye için yapılan işten çıkış ve girişleri yakından takip edecek. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olup Bağ-Kur statüsünde çalışmaya devam eden emekliler de bu ikramiyeyi alamayacaklar.

İkramiye kimlere ödenecek?

  • Emekli kişinin dul veya yetimi, ikramiyenin hissesi oranında alacaklar.
  • Emekli olduktan sonra aylıkları kesilmeden memur olarak çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacaklar.
  • Meslek hastalığı veya iş kazası sigortasından sürekli iş göremezlik geliri alanlara, iş göremezlik derecesine göre ödeme yapılacak.
  • SGK verilerine göre 15.5 milyon kişiye emekli aylığı, 4.1 milyon dul ve yetime ölüm aylığı ödeniyor ve 1.8 milyon emekli destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyor.
  • Vazife malilü, şehit yakınları, gaziler ve güvenlik korucuları da bu ikramiyeden yararlanacaklar.

İkramiye ne zaman ödenecek?

Yasal düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra yasalaşacak. İkramiyelerin 15 Kasım’dan önce ödenmesi bekleniyor. İkramiye, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Ekim ayında emekli aylığı alanlara dosya bazında ödenecek. Kore gazileri, emekli korucular ve şampiyonlar da ikramiyeden faydalanabilecekler.

Birden fazla emekli aylığı alanlar ne kadar ödeme alacak?

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan kişilere en yüksek aylık dosyasına göre ödeme yapılacak. Örneğin, kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alan ve aynı zamanda eşinden dul aylığı alan bir kişi, 5,000 TL alacak. Eşinden dolayı yüzde 75 dul aylığı alan ve babasından da yüzde 25 yetim aylığı alan bir kişi ise yüksek dosyadan ödeme alacak ve 3,750 TL alacak.

Dul ve yetim aylığı alanlar ne kadar ikramiye alacak?

Vefat eden anne, baba veya eşten dul veya yetim aylığı alan kişilere hisseleri oranında ödeme yapılacak. Örneğin, eşinden yüzde 75 dul aylığı alan bir kişi 3,750 TL alacak, anne veya babasından yüzde 25 oranında yetim aylığı alan bir kişi ise 1,250 TL ikramiye alabilecek. Dul ve yetim aylığı alan kişiler, bu ikramiyeden faydalanabilecekler.

Emekli olduktan sonra ekim ayında yeniden çalışmaya başlayan kişiler, ekim ayı içinde işten çıkış yapsalar bile ikramiyeden yararlanamayacaklar. SGK, çıkış ve giriş işlemlerini izleyerek bu durumu kontrol edecek. Bu nedenle, sadece ikramiye için bu yola başvurmanız durumunda zarar görebilir ve aldığınız 5,000 TL’yi faiziyle geri ödemek zorunda kalabilirsiniz. Yasal düzenlemede, yersiz ödemelerin kesilerek veya geri alınarak düzeltilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku