BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Aykut Uğurlu canlı yayında açıkladı, kademeli emeklilikte son durum ne?

Emeklilikte Adalet Derneği Kurucu Üyesi Aykut Uğurlu, Sözcü TV’nin konuğu oldu. Canlı yayına bağlanan Uğurlu, Senem Toluay Ilgaz’ın sorularını yanıtladı. Özellikle 21 Ocak’ta yapılması planlanan mitinge vurgu yapan Tolunay Ilgaz, “Şimdi 21 Ocak’ta o mitingde ne söyleyeceksiniz ne diyeceksiniz?”

Aykut Uğurlu: “Ne diyeceğiz? Bu bizim ikinci mitingimiz olacak. Daha önce 15 Ekim’de Kartal Meydanı bir miting düzenledik. Yeteri kadar ses getirdiğini düşünüyoruz. Tekrarını yapmak istiyoruz. Ne diyeceğiz yani en esas sloganlarımız bir güne 17 yıllık büyük bir ceza var burada. Nedir bu; 8 Eylül 1999 öncesinde işe giren kardeşlerimiz, arkadaşlarımız 43 yaşında yaş şartsız emekliliğe ayrılırken, bizler primimiz 6.000, 7.000, 8.000 ortalamasıyla 60 yaşını bekleyeceğiz. Bu adaletsizliği haykırmak için Kartal Meydanı’nda olacağız.”

Senem Toluay Ilgaz: “Peki mesela siz özellikle şimdi 8 Eylül 1999 sonrası değil mi? Sigorta girişi olanlar 2008’e kadar ki bölüm için bir emeklilik talep ediyorsunuz.”

Aykut Uğurlu: “Doğrudur, 1999-2008 arası çok büyük bir boşluk var burada akranlarımız ve kardeşlerimizden. Burada bir kademeli geçiş sistemiyle bu boşluğun doldurulmasını talep ediyoruz.”

Senem Toluay Ilgaz: “Peki yani orada mesela bu durumda mesela birkaç örnek verin 9 Eylül 1999’da sigortasını yaptıran kaç yaşında emekli olacak? Mesela 2006’da yaptıran kaç yayında olacak?”

Aykut Uğurlu: “Şöyle söyleyeyim size; yani aynı aileden bahsedeyim. 2 kardeşten bahsedeyim, ikiz olsun bu arkadaşlarımız, üyelerimiz arasında var. Bir tanesi 99 8 Eylül öncesi işe girişi yapıyor. Diğer kardeş eğitim hayatını tercih ediyor, ve 2001 yılında sigorta girişi yapılıyor. Çalışma hayatını tercih eden kardeşimiz, 43 yaşında emekliliğe ayrılıyor. 5975 prim günü ile 2000 sonrası 2001 yılında SGK girişi yapılan arkadaşımız, tahsil hayatımdan sonra 7000 prim olmasına rağmen 60 yaşını beklemesi gerekiyor. Dolayısıyla arada 17 yıllık bir uçurum ve aynı ailede, aynı ikiz kardeşten bahsediyoruz. Dolayısıyla baktığımızda buradaki fark çok büyük bir ağır ceza aslında. 3. kez bunun giderilmesini  talep ediyoruz.

Senem Toluay Ilgaz: Ankara’ya da gittiniz değil mi? Muhalefet partileriyle görüşmeleriniz oldu. Yanılıyorsam düzeltin. Ak Parti ve MHP ile görüşmeleriniz oldu mu? Ne dediler size?

Aykut Uğurlu: “MHP milletvekilleri ile de görüştük, AK Partili vekillerimizden de görüştük. Şu ana kadar 152-300’den fazla vekilimizden destek de aldık. Bunu da bütün partiler dahil. 3-4 defa Ankara ziyaretimiz gerçekleşti. Destek verenler de var bekleyin diyen vekillerimiz de var. Ama çoğunluk buradaki adaletsizliği herkes biliyor, görüyor çalıma yapılacağını söylüyorlar. Çalışma olacağı zaman destek vereceğini söylüyorlar, Bununla ilgili 3 tane siyasi partimizde kanun teklifi verdik. Kademeli emeklilik sistemi üzerine, çıkacak sonucu bekliyoruz şu an hep beraber.”

Senem Toluay Ilgaz: “Mesela son1-2 gündür kademeli emeklilikle ilgili çıkan haberler var.  Ama orada maaş farklılıklarınında, kayıplarınında olabileceği emekli maaşlarına dair bazı notlar da var. Nasıl bir düzenleme yapıldığına dair sizin elinizde bir bilgi ver mi? O haberlerle ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Beklentinizi karşılayabilecek bir düzenleme üzerinde çalışıldığını görüyor musunuz?”

Aykut Uğurlu: “Şöyle söyleyeyim, dediğim gibi aslında derneğimizin çatısı altında birleşen arkadaşlarımızın sosyal medyada ve sahalarda yaklaşık 7-8 aydan beri çok ciddi bir çalışması var. Bu haberlerin oluşmasındaki en büyük güç aslında arka planda çalışan arkadaşlarımızın sayesinde gerçekleşmiştik. Tabii ki haber kanallarının dikkatini çekiyor olmamız da beklediğimiz bir sonuçtu ve daha fazlasını talep ediyoruz aslında. Çünkü burada çok büyük bir huzursuzluk ve vicdanları huzursuz eden bir durum söz konusu. Aradaki hep böyle farklı değiniyorum ama esas bizim canımızı yakan yer orası. Dolayısıyla haberlerin çıkması doğaldır ama biz daha net ve daha samut adımların atılmasını talep ediyoruz. Çalışma bakanımızdan randevu almaya çalışıyoruz. İzmir temsilcimiz geçenlerde kendisini görüşme fırsatı yakalamış, ayakta olsa bir çalışma olduğunu söylüyor ama biz bunların daha somut bir şekilde… Kamuoyunu paylaşacak şekilde paylaşılmasında yanayız. Daha net bilgiler talep ediyoruz.

Senem Toluay Ilgaz: “Peki 2. EYT düzenlemesini bekleyenler sizler kaç kişisiniz, ne kadar kişiden bahsediyoruz Aykut Bey?”

Aykut Uğurlu: “1999-2008 arası yaklaşık 4 buçuk milyonluk bir kitle var. 2008’den sonra işe girenlerle beraber toplamda 16 milyonluk bir kitle var aslında burada. Biz mümkün mertebe bütün mağduru yaşayan bu mağduriyet yaşayan bir arkadaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.”

Senem Toluay Ilgaz: “Ve muhtemelen de seçimler öncesinde bir baskı oluşturmaya çalışıyorsunuz. Benim anladığım o miting kararı biraz herhalde oradan kaynaklanıyor.”

Aykut Uğurlu: “Doğrudur, baskıdan ziyade biz sesimizi duymaya çalışıyoruz. Sesimizi duyurabileceğimiz her türlü mecrayı kullanmak istiyoruz. Sosyal medya bunun en büyük örneği başladığımz yer. Tabii ki bizim için de önemli, daha çok ses getireceğimizi düşünüyoruz tabii ki.”

Tepki Göster
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku