BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Bilim insanları: Dünya Kaosa Doğru Gidiyor

Porto Üniversitesi’nden bir ekip, insan faaliyetlerinin Dünya üzerindeki etkisinin geri dönüşü olmayan ve öngörülemeyen bir kaosa neden olabileceğini tespit etti. Fizikçiler, süperiletkenlik teorisini kullanarak Dünya’nın geleceği hakkında hesaplamalar yaptı.

Dengeyi Geri Getirmek Mümkün Olmayacak

Porto Üniversitesi’ndeki araştırmanın henüz hakem onayından geçmediği, ancak ArXiv internet sitesinde erişime açıldığı belirtiliyor. Araştırmaya göre, belirli bir noktadan sonra Dünya’nın iklimine dengeyi geri getirmek mümkün olmayacak.

Kaotik Davranış ve İklim Değişikliği

Fizikçi Orfeu Bertolami, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, iklim değişikliğinin sonuçlarının iyi bilindiğini, ancak Dünya Sistemi’nin kaotik davranış bölgesine girmesi durumunda, sorunu çözme umudunun tamamen kaybedileceğini ifade etmişti. Son yıllarda aşırı hava olaylarının, orman yangınlarının ve sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasının artması, bilim insanlarının Antroposen Çağını tanımlamasına yol açtı.

Antroposen Çağı: İnsanın Dünya’ya Etkisi

Antroposen, Sanayi Devrimi’nden bugüne kadar olan süreci ve sonrasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu çağda, insanın fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve diğer faaliyetleriyle Dünya üzerindeki etkisi en üst düzeylere ulaşmıştır.

Dünya’nın Geleceği ve Kaos

Yeni araştırmayı yürüten fizikçiler, Antroposen’in olası sonuçlarını haritalandırmayı hedefledi. Elde edilen sonuçlar, Dünya’nın kesin bir iklim felaketiyle karşı karşıya olmadığını gösterdi. Ancak daha uç noktalarda, Dünya sisteminin kaosa gireceği ve gelecekte ne olacağını tahmin etmenin imkansız hale geleceği belirlendi. Bu durumda, Dünya’yı istikrarlı bir iklime geri döndürmenin son derece zor olacağı vurgulandı.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku