BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

İmamoğlu’ndan Gazze Konusunda Sert Tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Paris’teki ilk gününün akşamında Avrupa Sosyalist Partisi (PES) özel oturumuna katıldı. Oturumda, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Atina Belediye Başkanı Haris Doukas, Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic ve Tiran Belediye Başkanı ve B40 Balkan Şehirleri Ağı Başkanı Erion Veliaj ile birlikte, PES Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan adayı Nicolas Schmit ve Fransız Sosyalist Partisi Başkanı Raphaël Glucksmann birer konuşma yaparak, Avrupa ve yakın çevresiyle ilgili görüşlerini paylaştı.

İmamoğlu, oturumdaki konuşmasında Avrupa’da aşırı sağın yükselişine dikkat çekerek, bu trendin nedenlerini ve sosyal demokrat partilerin buna karşı nasıl bir tutum alması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “AB Parlamenter seçimlerinin yaklaşmakta olduğu düşünüldüğünde, akla iki soru geliyor” diyerek sözlerine başladı. “Öncelikle, ilerlemeci ve sosyal demokrat partiler neden Avrupa Parlamentosu’nda koltuk kaybediyorlar? İkinci olarak, bu trendin daha geniş ölçekteki etkileri neler olacaktır?”

İmamoğlu, popülist sağdaki yükselişin bu akımın bir zafer kazandığı anlamına gelmediğini savundu. Türkiye’de kısa bir süre önce yapılan seçimlerde görüldüğü üzere, mevcut sistemin yol açtığı sorunlara alternatifler arayan halkın sosyal demokrat partilere bir kredi açtığını vurguladı. İmamoğlu, bu durumun, seçmenlerin demokrasinin işleyişine yönelik hoşnutsuzluklarını dile getirme yöntemlerinden biri olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, bu bağlamda, sosyal demokrat partilerin hangi politika kararlarının popülist ve aşırı sağa yönelik desteğin artmasına katkıda bulunduğunu bir an önce tespit etmesi gerektiğini söyledi. İmamoğlu, “Güçler ayrılığında yaşanan erozyon, demokrasinin karşılaştığı en büyük tehlike niteliğindedir. Bu sorun, uluslararası ortaklıklar yoluyla ve stratejik karşılıklı bağımlılık içinde olduğumuzu kabul ederek çözülebilir” dedi.

İmamoğlu ayrıca, Avrupa’nın göçmen sorununun başka ülkelere aktarılması ve Gazze’de yaşananlara verdiği yetersiz tepki gibi konularda samimiyetini sorguladı. Avrupa’nın demokrasiye ve demokratik kuruluşlara duyulan inancın sarsıldığını belirten İmamoğlu, bu durumun dirençliliği artırmak için bir uyarı alarmı olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da yaptıkları çalışmalardan da bahseden İmamoğlu, her zaman olduğu gibi çözümün insanları dinlemekten geçtiğini vurguladı. Türkiye’deki seçim sonuçlarının demokrasiye duyulan umudu yeniden canlandırdığını ve milyonlarca insanı yeniden harekete geçirdiğini belirten İmamoğlu, “Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır” dedi.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku