TESAM, 7. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ni gerçekleştirdi.
TESAM, Sancak Akademi ve İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “Sosyal Bilimleri Yeniden Düşünmek” başlık 7. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Gedik Meslek Yüksekokulu kongre salonunda gerçekleşti.
Programın açılış konuşmalarını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Arzu Al ve TESAM Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yıldırım Deniz, TESAM’ın yapmış olduğu faaliyetlerden bahsederek, dünyada bulunan önemli düşünce kuruluşları arasında TESAM’ın Türkiye adına önemli faaliyetlerde bulunduğunu belirttiler. TESAM’ın emin adımlar giderek büyüdüğünü de ifade eden Dr. Yıldırım Deniz, önümüzdeki dönemde ana hedefleri arasında bir araştırma üniversiteni kurmak olduğunu söyledi.
“Bir ülke özgürlüğü esas alırsa gelişir”
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen TESAM Kurucu Genel Başkanı Dr. İlyas Bozkurt, 7. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nde, “Özgürlük Güvenlik Dengesinde Türkiye Ekonomisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Teşebbüs, fikir ve inanç özgürlüğü üçgeninde bir sunum gerçekleştiren Bozkurt, Türkiye ekonominde son yıllarda meydana gelen gelişmelere değinerek, ekonominin gelişmesinin özgürlüklere bağlı olduğunu belirtti. “Bir ülke özgürlüğü esas alırsa gelişir” diyerek, gençlere de tavsiyede bulunan Başkan Bozkurt, hukukun üstünlüğünün, demokrasinin ve temel insan haklarının her dönem korunması gerektiğini vurguladı.
Dr. İlyas Bozkurt
Yeni ama etkili bir üniversite
Başkan Bozkurt’un ardından konuşma yapan İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik de, uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Her zaman Türkiye’nin gelişimi için ufuk açan çalışmalara imza attıklarını belirten Kesik, henüz 13 yıllık bir üniversite olmalarına rağmen onlarca bilimsel çalışma ve araştırmayı hayata geçirdiklerini söyledi. Gelecek yıllar için de önemli projelerinin olacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ahmet Kesik, TESAM ile bundan sonra da işbirliğini artırarak sürdüreceklerini ifade etti.
Kongrenin ilk oturumu
Konuşmaların ardından kongrenin açılış oturumlarına geçildi. Başkanlığını Doç. Dr. Arzu Al’ın yaptığı ilk oturumda, ilk konuşmacı Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel oldu. Çengel, “Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği, Son Deneyimler: Kazakistan Örneği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra konuşan Prof. Dr. Veysel Bozkurt da “Yapay Zeka ve Sosyal Bilimlere Etkisi” başlıklı konuşma yaptı. Son olarak Prof. Dr. Şakir Dinçşahin ise “Sosyal Bilimlerde Yöntem ve İdeoloji” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
Kongrenin ikinci oturumu
Öğleden sonra yapılan oturumda ise, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Sayın, “Güncel Kent Araştırmalarında Büyük Veri ve Yapay Zeka Kullanımı: Eğilimler ve Öneriler”, Dr. Öğr. Üyesi Selim Sezer, “Türkiye’nin Ortadoğu Politikaları: 100 Yılın Muhasebesi ve Olasılıklar”, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özcan ise “Nihilizm, Güç ve Ahlak: Peyami Safa’nın Siyasal-Ahlaki Düşüncesinde Friedrich Nietzsche’nin Gölgesi” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.