BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Bu Günlerde Cumhuriyet halk partisi ile görüşen HDP ne zaman kuruldu?

Bugün Cumhuriyet halk partisi ile görüşen HDP, hangi açıklamalarda bulunacağı ve ve seçimlerde kimi destekleyecekleri merak konusuydu. Peki HDP ne zaman kuruldu?
HDP (Halkların Demokratik Partisi), 2012 yılında Türkiye’de kurulmuş bir siyasi partidir.
HDP, 2013 yılında yapılan Gezi Parkı protestolarında aktif bir rol oynadı ve protestoculara destek verdi. HDP, Türkiye’de ilk kez barajı aşarak meclise girme başarısı gösterdi. Parti, 80 milletvekiliyle meclise girdi. Haziran 2015 genel seçimlerinde HDP, yine barajı aşarak meclise girdi ve 80 milletvekili çıkardı. Ancak Kasım 2015’te yapılan erken seçimlerde barajı geçemeyerek meclis dışında kaldı. Aynı yılın Temmuz ayında Suruç’ta gerçekleşen bir bombalı saldırıda 33 kişi öldü. Saldırının ardından HDP’ye yönelik saldırılar arttı ve parti üyeleri hedef alındı.

HDP lideri Selahattin Demirtaş ve diğer parti yöneticileri, terör örgütü PKK’ya destek verdikleri iddiasıyla tutuklandı. Parti yöneticileri, bu tutuklamaların siyasi bir karar olduğunu ve hukuki bir temeli olmadığını savundular.

HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ı aday gösterdi. Demirtaş, seçimleri cezaevinde olmasına rağmen yüzde 8.4 oy alarak üçüncü oldu.

Mart 2019’da HDP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanları gözaltına alındı. Gözaltılar, yerel seçimler öncesi yapılan bir operasyon olarak yorumlandı. Haziran 2019’da İstanbul’da yapılan yerel seçimlerde HDP, seçimleri kazanan CHP’nin desteğiyle büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu’nun seçim zaferinde önemli bir rol oynadı. HDP’li belediye başkanları, terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle görevden alındı. Bunun üzerine HDP, Türkiye’de ve dünya genelinde protesto eylemleri düzenlendi. Bu seçimde kendi çıkaracakları aday ile Cumhurbaşkanlığı seçime gideceklerini açıkladılar.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku