BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Çıraklık Dönemi ve Staj Sigortası: EYT Kapsamında Değerlendirilir Mi?

EYT düzenlemeleri sonrasında milyonlarca kişi emekli olurken, çıraklık dönemi ve staj sigortası konuları da merak edilenler arasında yer almaktadır. Bu konularda eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından yapılan açıklamalar dikkat çekmektedir.

Özlem Zengin’in açıklamalarına göre, şu anda çıraklık süresinin sigorta başlangıcına dahil edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Konunun ağırlığı ve etkisi nedeniyle bu tür bir düzenlemenin mevcut olmadığı ifade edilmektedir. Zengin, emeklilikle ilgili düzenlemelerin Türkiye’nin uzun vadeli geleceğini etkileyeceğini belirterek, bu dengeyi iyi tutmanın önemine vurgu yapmaktadır. Devletin ortak bütçesine sahip olduğumuzu ve öncelikli olarak elzem olan işleri yapmamız gerektiğini ifade etmektedir.

Muhammet Emin Akbaşoğlu ise EYT ile ilgili kanun tekliflerinin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu açıklamıştır. Teklifin yalın, sade, uygulanabilir ve hakları genişletici bir düzenlemeyi içerdiğini belirtmiştir. Bu teklif, prim günü ve çalışma süresini dolduran kişilerin emekli olmasını sağlamaktadır.

Çıraklık Dönemi EYT Sayılır mı?

Özlem Zengin’in açıklamalarına göre, şu an için çıraklık dönemi EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında değerlendirilmemektedir. EYT düzenlemeleri genel olarak 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan veya borçlanma yoluyla bu tarihe kadar geriye götüren kişileri etkilemektedir. Ancak çıraklık süresinin emeklilik hesaplamalarına dahil edilip edilmeyeceği konusu, mevcut açıklamalara göre belirsizliğini korumaktadır.

Staj Sigortası Durumu

Staj sigortasıyla ilgili açıklamalar belirli bir detay içermemektedir. EYT düzenlemeleri çerçevesinde staj sigortasıyla ilgili özel bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, staj dönemleriyle ilgili emeklilik hesaplamalarına ilişkin net bir bilgi bulunmamaktadır.

Özetle, çıraklık dönemi ve staj sigortasıyla ilgili EYT kapsamında net bir düzenleme olmadığı ifade edilmektedir. Mevcut açıklamalara göre, EYT düzenlemeleri öncelikli olarak 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan veya borçlanma yoluyla geriye götüren kişileri etkilemektedir. Ancak, çıraklık süresinin ve staj sigortasının emeklilik hesaplamalarına dahil edilip edilmeyeceği konusu belirsizliğini korumaktadır.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku