BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi ve 5 Bin TL Emekli Destek

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kutlandığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu yıl emeklilere özel bir sürprizle geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen ikramiye, 5 bin TL olarak belirlendi. Ancak, bu ödeme için bazı şartlar mevcut. İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi ve şartları hakkında detaylar:

Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi Şartları

Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi, emeklilere bir defaya mahsus sunulacak olup, bazı kriterlere tabi tutuluyor. Bu kriterler şu şekildedir:

  1. Emekli olup fiilen çalışmaya devam eden emekliler ödeme kapsamında yer almamaktadır. Yani, resmi olarak emekli olmuş bir kişi, hala bir işte çalışıyorsa, bu ikramiyeden yararlanamaz.
  2. 1-31 Ekim 2023 tarihleri arasında, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dâhil, çalışanlar veya faaliyette bulunanlar, aylıkları kesilmeksizin bu ikramiyeden faydalanamazlar. Yani, bu tarih aralığında aktif bir işte çalışanlar, ikramiyeden yararlanma hakkını kaybederler.

İkramiyenin Hesaba Yatırılma Tarihi

Emeklilere verilecek olan 5 bin TL’lik ikramiye, Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerin hesaplarına yatırılacaktır. Bu şekilde, Cumhuriyet Bayramı’nın anlamı ve coşkusunu yaşarken ekonomik bir destek de elde edilmiş olacak.

Fiilen Çalışan Emekliler Kimdir?

Fiilen çalışan emekli, resmi olarak emekli olmuş bir kişinin, hala bir işte çalışmaya devam ettiği durumları ifade eder. Kişi, emekli aylığı almaya hak kazanmış olsa da hala bir işte çalışıyorsa, bu kişi fiilen çalışan emekli olarak kabul edilir.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlara İkramiye

Dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar da Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinden faydalanabilecekler. Bu ikramiyenin ödemesi, hakediş oranına göre hesaplanacak. İşte bu oranlar:

– Dul ve çocuksuz olanlara yüzde 75 oranında.

– Dul ve çocuklu olanlara yüzde 50 oranında.

– Yetimlere yüzde 25 oranında ödeme yapılması bekleniyor.

Örneğin, dul olup çocuğu olmayan bir kişi 3,750 TL, dul olup çocuğu olan bir kişi 2,500 TL, yetimler ise 1,250 TL ikramiye alabilirler.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku