BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Dikkat! Otomatik fatura mağdur ediyor

Bankaların faturalar için aldığı otomatik ödeme talimatı faizleri katlandı.

Yapılan hesaplamalara göre, tüm ailenin faturalarını otomatik ödeme talimatına verdiğinde aylık 400-500 liralık faiz ücretleri ile karşı karşıya kalındığı belirtiliyor.

Şubat ayıyla birlikte kredi kartlarıyla otomatik fatura talimatı verenler ödedikleri faizlere tepki gösterdi. Bankaların daha önce belirli limitlerdeki faturalarda aldığı otomatik ödeme talimatı faizleri şimdi katlandı. Faiz oranları bankadan bankaya değişmekle birlikte yüzde 2.49 ile yüzde 4.42 arasına yükseltildi.

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, vatandaşların otomatik ödeme talimatıyla yaptığı fatura tahsilatlarına karşılık ödediği miktar, özellikle kış aylarında yüklü gelen faturalarla birlikte oldukça arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 oranında artış gösterdi.

Yeni düzenlemeler hem mesajlarla hem de internet sitelerinde duyuruldu. Örneğin, bin TL’lik bir fatura talimatında en yüksek BSMV ve KKDF hariç 44.2 lira en düşük 24.9 lira ekstradan ödemeniz gerekiyor.

Güncel fatura ödemelerinde vergiler dahil olduğunda, 953 liralık faturaya 42.31 lira, 118 liralık faturaya da 5.23 lira işlem faizi işletildiği ortaya çıkıyor. Tüm ailenin faturalarını otomatik ödeme talimatına verdiğinde ise aylık 400-500 liralık faiz ücretleri ile karşı karşıya kalınıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ocak ayına ilişkin verilerine göre, bankacılık sektörünün karı yıllık bazda yüzde 18.6 geriledi. Ücret ve komisyon gelirlerindeki yıllık artış ise yüzde 158,1 oldu.

Kamu mevduat bankalarında yaşanan yıllık bazda en sert kar daralması yüzde 68,2 olarak kaydedilirken, özel mevduat bankalarında bu oran yüzde 50,4 olarak gerçekleşti. Yabancı mevduat bankalarında ise yıllık bazda yüzde 14,4 kar artışı kaydedildi.

Otomatik fatura iptali nasıl yapılır?

Otomatik fatura ödeme talimatını iptal etmek için genellikle bankanızın internet bankacılığı veya mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığı veya mobil uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Otomatik Fatura Ödeme Talimatları” veya benzeri bir bölüme giderek talimatı iptal edebilirsiniz. Ayrıca, bankanızın çağrı merkezini arayarak da otomatik fatura ödeme talimatını iptal ettirebilirsiniz. İptal işlemi için bankanızın belirlediği prosedürleri takip etmeniz gerekecektir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku