BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Emekli Maaşı Düzenlemesi İçin Çeşitli Formüller Masada

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere yönelik zam çalışmalarının başladığını duyurarak, en düşük emekli maaşı alanları ilgilendiren oransal artış ve seyyanen zam gibi formüllerin gündemde olduğunu belirtti. Şu an masada bulunan farklı seçenekler arasında, emeklilere yönelik maaş düzenlemeleri için çeşitli alternatifler değerlendiriliyor.

Emekliler ve memurlar yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında, maaşlarına yapılan artışlarla ilgili güncelleme alıyorlar. Bu artışlar, 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri, aldıkları artışı 6 aylık enflasyon oranı kadar olarak alırken; memurlar ve memur emeklileri, toplu sözleşme gereği belirlenen zam oranına ek olarak enflasyon farkını da maaşlarına yansıtıyorlar.

Daha önce yapılan düzenlemeler kapsamında, en düşük emekli aylığı ödemesi 3.500 TL’den 5.500 TL’ye çıkartılmıştı. Ardından Nisan ayında gerçekleşen bir ara zam ile en düşük emekli aylığı 7.500 TL’ye yükseltilmişti. Bu sayede, en düşük aylık alan emeklilere 2.000 TL ek ödeme sağlanmıştı. Taban aylığın altındaki tüm maaşlar ise 7.500 TL’ye tamamlanmıştı.

Gündemde bulunan formüller arasında bir ara zam formülü de yer alıyor. Özellikle en düşük aylıklara yönelik olarak düşünülen bu formüle göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayında yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında bir zam alacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkıyla birlikte maaşlarını güncelleyecekler. Ancak bu formülün yanı sıra bir iyileştirme de masada bulunuyor. Bu iyileştirme, Ocak artışıyla birlikte uygulanabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilir. Özellikle Ekim ayında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Bir diğer formül olan seyyanen artış da tartışılan konular arasında bulunuyor. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alan emeklilere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılması düşünülüyor. Bu konuda henüz net bir karar alınmamış olsa da, daha önce memurlara yapılan seyyanen artışa benzer bir yaklaşımın düşünüldüğü ifade ediliyor.

Diğer bir formül ise refah payı verilmesi. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması düşünülüyor. Bu durumda Ocak ayında yapılacak zam oranının iyileştirilerek yükseltilmesi söz konusu olabilir. Oransal artış kararı alındığında, belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış gerçekleştirilebilecektir.

Son olarak, taban maaşın yeniden belirlenmesi de düşünülen formüller arasında bulunuyor. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formülle taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alan emekliler için yeni bir seyyanen artışı gündeme gelebilir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku