BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Emeklilere Yüzde 25 Zammın Detayları Belli Oldu!

Yeni düzenlemelerle birlikte, en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarılmış ve SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine yüzde 25 zam uygulanması kararlaştırıldı. Bu güncellemeler, 15 Temmuz itibarıyla memurlar ve emekliler tarafından zamlı maaş ve aylıkların alınmasını sağlayacak. Yasal düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek ve 1 Temmuz itibarıyla geçerli olan zamla birlikte memurlara 14 günlük zam farkı da ödenecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında, mart ayında başvuru yapmış olanlar 1 Nisan itibarıyla emeklilik hakkı elde etmişlerdi. Yüzde 25 zamda 4A, 4B ve 4C ayırımı bulunmamakta, bu nedenle EYT’li ve diğer tüm emekliler aynı oranda zam alacaklar. EYT’li olanlar, mart veya mayıs ayında başvurmuş olsunlar, temmuz ayındaki emekli maaşı zamından ve refah payı artışından yararlanacaklar. Örneğin, EYT’li bir emeklinin aylığı 7 bin 550 lira ise, 9 bin 437 lira alacak şekilde yüzde 25 zam uygulanacak. EYT’liler için herhangi bir ayrım söz konusu olmayacak.

En düşük memur emekli aylığı ise 9 bin 877 liraya yükseltildi. Diğer emekli gruplarında da değişiklikler meydana geldi. 2000 öncesi SSK emeklilerinin en düşük aylığı 7 bin 616 lira, 2000 sonrası SSK emeklilerinin en düşük aylığı 4 bin 720 lira, Bağ-Kur emeklilerinin en düşük aylığı 5 bin 549 lira ve Bağ-Kur (tarım) emeklilerinin en düşük aylığı 4 bin 268 lira oldu. En düşük emekli aylığı 7.500 liraya çıkarıldığında, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanlar 5 bin 625 lira, yüzde 50 oranında hissesi olanlar ise 3 bin 750 lira maaş farkıyla yeni ödeme alacaklar.

Yasal düzenleme Meclis’ten geçtikten sonra yürürlüğe girecek ve ilk ödemeler 15 Temmuz’da memur emeklilerine yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 17-28 Temmuz tarihleri arasında ödemelerini alacaklar. Memur emeklileri temmuz aylıklarını 1-5 Temmuz tarihleri arasında almışlardı. Zam farkı ise SGK tarafından duyurulan tarihte ödenecekt. Memurlara yapılan maaş ödemeleri için sistem kapanmış olduğundan, zam farkı ek bir bordro olarak yansıtılacak.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku