BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Emeklilik Yaşını Bekleyenler İçin İyi Haber

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ödeme gün sayısını dolduramayan ve emekli olamayanlar için prim iadesi başvurularını kabul ediyor. İşte detaylar:

06 Eylül 2023, İstanbul – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar için önemli bir adım atmış durumda. Emeklilik yaşını bekleyenler veya prim ödeme gün sayısını tamamlayamayanlar, yatırdıkları primleri geri almak için başvurabilecekler.

SGK’nın prim iadesi ile ilgili yeni düzenlemeler, emeklilik yaşına ulaşanlar ve yaşa takılanlar için umut verici bir gelişme sunuyor. İşte SGK’nın prim iadesi ile ilgili önemli detaylar:

1. Kimler Prim İadesi Başvurusu Yapabilir?

Emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar veya emeklilik yaşını bekleyenler, yatırdıkları primleri geri almak için SGK’ya başvurabilirler. Başvurularını yapmak isteyenler, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezi veya il müdürlüğüne yazılı olarak talepte bulunmalıdır. Ayrıca, sigortalının vefatı halinde, hak sahipleri de toptan ödeme için başvurabilirler. Ancak Türk vatandaşlığından çıkarılanlar prim iadesi hakkından yararlanamazlar.

2. Emeklilik Yaşını Bekleyenler ve Yaşa Takılanlar İçin Özel İmkanlar

Emeklilik yaşını bekleyenler ve yaşa takılanlar için prim iadesi fırsatı sunuluyor. Toptan ödeme, emeklilik için gerekli yaş şartını sağlayan ancak yeterli prim ödeme gün sayısına ulaşamayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilirken, toplu ödeme emeklilik yaşını doldurduktan sonra gerçekleştirilebilir. Yaşı doldurup prim ödeme gün sayısını tamamlayamayanlar, bulundukları bölgedeki sosyal güvenlik merkezlerine yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarını topluca alabilirler.

3. Hangi Primler İade Edilir?

Sadece çalışandan kesilen ve uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primler iade edilir. İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen primler iade edilmez. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir.

4. Emekli Olup Çalışanlar İçin Özel Durum

Emekli olduktan sonra sigortalı olarak çalışmaya devam edenler için işçi payı olarak yüzde 7.5 oranında prim kesilir. İşsizlik sigortası primi ise kesilmez. Bu nedenle, emekli çalışanların tavanı aşan kazançlarının yüzde 15’i oranında değil, yüzde 7.5’i oranında prim iadesi yapılabilir.

SGK’nın prim iadesi ile ilgili bu yeni düzenlemeler, emeklilik hayali kuran veya prim ödeme gün sayısını tamamlayamayanlar için önemli bir fırsat sunuyor. Başvuruları kabul edilenler, yatırdıkları primleri geri alarak emekliliklerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Başvurularını yapmak isteyenlerin, bağlı bulundukları SGK birimleriyle iletişime geçmeleri önemlidir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku