BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Erken Emeklilik Yasa Tasarısı Sonrası Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Fırsat!

Son olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısının geçmesiyle birlikte erken emeklilik hakkı kazanan 1.8 milyon kişi için yeni bir düzenleme gündeme gelmektedir. Bu düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur primlerinde eşitleme yapılmasını içermektedir ve yakında Meclis gündemine getirilmesi beklenmektedir.

Bağ-Kur Primleri ve SGK Primleri Eşitleniyor

Esnaf ve küçük işletme sahiplerinin Bağ-Kur kapsamında erken emeklilik hakkına sahip olması için düzenleme yapılması planlanmaktadır. Bu düzenlemeyle, küçük esnafların 9.000 gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olmaları sağlanacak. Böylece küçük esnaflar, emeklilik hakkını 5 yıl önce elde etme imkanına sahip olacaklar. Düzenleme kapsamı, esnafların yanında çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf olma gibi özelliklere bakılarak belirlenecektir. Ancak kapsamın genişletilerek tüm Bağ-Kur sigortalılarını kapsaması da gündemde olan konular arasındadır.

Bağ-Kur’lular İçin Prim Gün Şartı ve Yaş Şartı Değişiyor

8 Eylül 1999 – 30 Ocak 2008 tarihleri arasında Bağ-Kur sigortalısı olanlarda prim gün sayısı şartı hem kadınlar hem erkekler için 9.000 gün olarak belirlenmiş, ancak yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanmıştır. Yeni düzenlemeyle kadınlar ve erkekler için prim gün şartı 7.200 güne indirilecek. 7.200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını sağlıyorlarsa emekli olabilecekler. Ancak prim günü tamamlansa bile yaş şartının beklenmesi gerekecektir. 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalılık başlangıcı olanlar için ise yine 9.000 gün prim şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65’e kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekmektedir. 1.800 günlük indirimle sigortası 2008 sonrasında başlayan Bağ-Kur’lular da 7.200 gün primle emekli olabilecektir. Tabii ki kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş şartının da tamamlanması gerekmektedir. Bu düzenleme ayrıca henüz 9.000 gün primi doldurmamış EYT’lilerin de Bağ-Kur’lular için yapılan düzenleme kapsamına girmeleri halinde, 7.200 gün primleri varsa hemen emekli olmalarını sağlayacaktır.

Farklı Kurumlarda Çalışanlar İçin Hesaplama Yöntemleri

Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. 2008’den önce sigortalı olanlar, emeklilik haklarını elde edecekleri kurumu son 7 yıllık sigortalılık sürelerindeki 1.261 gün belirlemektedir. Bu süre içinde 3.5 yıldan fazla çalışılan kurum tercih edilmektedir. 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar ise daha fazla prim ödenen kurumdan emekli olabilmektedir. Bu durumda 3.5 yıl kuralı uygulanmamaktadır. Ancak Bağ-Kur ve SGK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğunda, farklı kurumlarda çalışanlar için bu hesaplama yöntemine ihtiyaç duyulmayabilir.

Bu düzenleme, emeklilikte yaşa takılanlar için önemli bir fırsat sunmaktadır. Ancak tasarının tam olarak yasalaşması için Meclis sürecinin tamamlanması gerekmektedir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku