BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Ev Hanımları Emeklilik Kabul Edildi! Şartlar ve Başvuru Detayları Az Evvel Açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarının emeklilik hakları ve prim desteği konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, evde çalışan kadınlar için emeklilik hakkının Meclis gündemine taşındığını duyurdu. Bu adım, uzun süredir talep edilen bir düzenleme olarak öne çıkıyor ve ev hanımlarının sosyal güvence ve emeklilik imkanlarını yeniden şekillendirecek nitelikte.

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, evde çalışan kadınlara üçte birlik prim desteği sağlanacak. Bu yeni düzenleme sayesinde evde çalışan kadınlar, daha az prim ödeyerek erken emeklilik fırsatı elde edecekler. Bakan Işıkhan, konuyla ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda, ev kadınlarına prim desteği sağlama çalışmalarımızı başlattık. Üçte birlik prim desteğiyle ilgili olarak gerekli adımları atmaya hazırız. Bu süreçte kesinlikle bir sapma olmayacak ve ev hanımlarının emeklilik haklarına yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Ev hanımlarının emeklilik şartlarının belirlenmesi ve düzenlenmesi için çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulacak ve bu süreç Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle birlikte yürütülecek. Bakan Işıkhan, orta vadede uygulanabilir bir emeklilik sisteminin hayata geçirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Meclis’te kabul edilmesi beklenen torba yasa teklifiyle birlikte, ev hanımlarının emeklilik hakkı resmi olarak yasalaşacak ve uygulanmaya başlayacak.

Ev Hanımlarına Sağlanacak Emeklilik Desteği Detayları:

  • Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32’si olarak hesaplanacak ve mevcut asgari ücret üzerinden (2024) aylık 6 bin 400 TL’yi bulacak.
  • Devlet tarafından sağlanacak prim desteği, ödenecek primlerin her ay üçte birini oluşturacak ve ortalama olarak aylık 2 bin 133 TL tutarında olacak.
  • Emeklilik şartları kapsamında Bağ-Kur kriterleri uygulanacak ve çalışmayan ev hanımları isteğe bağlı sigortalılık yaptırdıklarında, Bağ-Kur kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak edebilecekler.
  • Ev hanımlarının daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilmesi için Bağ-Kur ve SSK primlerinin eşitlenmesiyle birlikte, kısmi emeklilik şartı 5 bin 400 günden 4 bin 500 güne indirilecek.
Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku