BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

EYT Başvuru Sonuçları: Açıklanma Tarihi ve Sonuç Sorgulama İşlemi! Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik hakkı tanındı. Düzenleme ile birlikte başvurularını tamamlayan vatandaşlar, ilk emekli maaşlarını almaya başladılar. Ancak başvuruları henüz sonuçlanmamış olanlar, EYT başvuru sonucunu takip etmek için SGK’nın DYS Evrak Takip ekranını e-Devlet sistemi üzerinden sorguluyorlar.

Başvurular 3 Mart 2023 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor ve halen devam etmektedir. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklisi prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlar başvurularını yapabilirler. Ancak EYT başvuru sonuçları ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

EYT başvuru sonuçlarının açıklanacağı tarih hakkında resmi bir bilgi bulunmuyor. Ancak genellikle başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 1 hafta-15 gün içinde sonuçların açıklanması bekleniyor. Başvuru sonuçları e-Devlet sistemi üzerinden SGK’nın DYS Evrak Takip ekranı aracılığıyla sorgulanabiliyor.

EYT başvuru sonucu sorgulama işlemi oldukça basit. E-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına aylık, emekli veya gelir kelimelerinden birini yazmanız yeterli. Ardından çıkan sonuçlardan “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi” sekmesine tıklamanız gerekiyor. Karşınıza gelen ekranda “yeni başvuru” sekmesine tıkladıktan sonra “tahsis talep türü” olarak yaşlılık aylığı seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Ardından SSK kapsamında aylık talep ediyorsanız “4A SSK” seçeneğini, Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsanız “4B Bağ-Kur” seçeneğini seçmelisiniz. Sonrasında ise TC kimlik numaranız, ad-soyad bilgileriniz ve ikametgah adresiniz ekrana otomatik olarak gelecektir. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazmalısınız. Diğer iletişim bilgilerini de doldurduktan sonra “Aylık alıyor mu?” sorusuna evet ya da hayır cevabını işaretleyerek ileri butonuna basabilirsiniz.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle birlikte, prim gün sayısını tamamlayan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlar, emeklilik haklarını kullanabilecek. EYT başvuru işlemleri 3 Mart 2023 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Başvurularını tamamlayanlar ilk emekli maaşlarını almaya başlayacakken, başvuru sonuçları açıklanmayanlar ise EYT başvuru sonucu sorgulama ekranını takip ediyor.

EYT başvuru sonuçları henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak ilk başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 1 hafta-15 gün içerisinde sonuçların açıklanması bekleniyor. EYT başvurusu yapanlar, başvuru süreci tamamlandıktan sonra ilk maaşlarını almaya başlayacaklar.

EYT başvuru sonuçları, SGK’nın DYS Evrak Takip sayfasından e-Devlet üzerinden sorgulanabilir. EYT başvurusu yapmak için ise e-Devlet sistemi kullanılarak, aylık, emekli ve gelir kelimelerinden biri aratılarak gelir, aylık ödenek talep belgesi verilmesi seçeneği seçilir. Daha sonra yeni başvuru seçeneği tıklanır ve yaşlılık aylığı seçilir. SSK kapsamında başvuracaklar için 4A SSK, Bağkur kapsamında başvuracaklar için 4B Bağkur seçeneği seçilir. TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik olarak gelir ve maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılır. Diğer iletişim bilgileri de doldurulduktan sonra başvuru butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olur.

EYT düzenlemesi ile prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlar emeklilik haklarını kullanabilecekler. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor ve başvuru sonuçları da e-Devlet üzerinden sorgulanabilecek. Ayrıca, EYT başvuru sonuçlarının açıklanması ilk başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 1 hafta-15 gün içerisinde bekleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, ülkemizde son yılların en önemli tartışma konularından biri haline gelmiştir. 2018 yılında çıkarılan bir kanun ile birçok vatandaşımız, çalışma hayatında yeterli prim ödemesine sahip olmalarına rağmen emekli olamamaktadır. Ancak, son zamanlarda yapılan düzenlemeler ile EYT’lilere umut ışığı doğmuştur.

EYT’liler, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verebilirler. Mart ayının herhangi bir gününde dilekçe verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan tarihinden itibaren bağlanacaktır. Dilekçenin 1 veya 31 Mart tarihinde verilmesi arasında bir fark yoktur.

Ancak, 4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi vereceklerdir. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabileceklerdir.

Koşulları yerine getirmemiş olan EYT’liler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçe tarihini izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacaktır.

Bu son düzenlemeler ile EYT’lilerin emeklilik hayalleri gerçekleşebilir. Ancak, emeklilik koşullarını yerine getirmemiş olan vatandaşlarımızın bu konuda daha fazla sabırlı ve kararlı olmaları gerekmektedir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku