BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Kriz kahininden Türkiye’ye seçim uyarısı

ABD’li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesi durumunda tam teşekküllü bir finansal kriz yaşayacağı uyarısında bulundu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Merkez Bankası’nın net rezervinin eksi 60 milyar dolara ulaştığına, cari işlemler açığının arttığına ve enflasyonun kontrol dışına çıktığına dikkat çeken Roubini, “Sermaye kontrolü bu tren kazasını ancak geciktirebilir” dedi.

Roubini, 2008 yılında küresel finansal krizi önceden tahmin etmesiyle “kriz kahini” unvanını kazanmış bir ekonomist. Uyarısıyla Türkiye’nin mali durumunu tekrar gündeme getiren Roubini’nin paylaşımı, Türkiye’de gündemin en üst sıralarında yer aldı.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik sorunlarla boğuştuğu ve COVID-19 pandemisiyle birlikte zorlu bir dönemden geçtiği biliniyor. Yüksek enflasyon, düşük TL değeri ve artan işsizlik oranları gibi ekonomik sorunlar ülke gündeminde yer alıyor. Roubini’nin uyarısı ise Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında ciddi endişeleri beraberinde getirdi.

Türkiye’de yüksek enflasyon ve düşük faiz politikasının seçim öncesinde devam etmesi, ithalatın artması ve cari açığın yükselmesi gibi faktörler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde hızlı bir düşüşe yol açtı.

Yılın başından 5 Mayıs’a kadar olan süreçte, brüt rezervler 14.7 milyar dolar, net rezervler 20.8 milyar dolar ve swap hariç net rezervler 10 milyar dolar azaldı. 5-15 Mayıs arasında ise rezervlerde tahminen 10 milyar dolar daha düşüş yaşandı.

Swap ve Hazine döviz mevduatı hariç TCMB’nin net döviz pozisyonu, 10 Mayıs’ta tarihi düşük seviye olan -72.7 milyar dolarla kaydedildi.

Yüksek enflasyon nedeniyle yerel talepte artış gözlenirken, altın talebindeki artış da seçim öncesinde TCMB’nin altın rezervlerinin satılmasıyla karşılandı.

Mart ayında 12 aylık cari açık ise 54.2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bu veriler, Türkiye’nin ekonomik açıdan zorlu bir süreçten geçtiğini ve TCMB’nin rezervlerinde hızlı bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Yüksek enflasyon, cari açık ve altın rezervlerindeki düşüş gibi faktörler, Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve finansal sağlamlığı konusunda endişeleri artırmaktadır.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku