BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Maaşı geciken EYT’li avans alabilecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmi olarak hayata geçirilmesiyle 2 milyondan fazla kişiye emeklilik imkanı doğdu. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, maaşı geciken EYT’liler için avans imkanı sağladığını duyurdu. Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre, emeklilik başvurusu yapan ancak 90 gün içinde emekli aylığı bağlanmayan kişiler için avans düzenlemesi uygulanmaktadır.

Düzenlemeye göre, EYT’liler SGK’dan avans talebinde bulunabileceklerdir. EYT düzenlemesinin resmi olarak yürürlüğe girdiği 3 Mart 2023 tarihinden itibaren emeklilik başvurusu yapan ancak hala maaşı bağlanmamış olan kişiler, 2 Haziran tarihinden sonra kuruma avans talebinde bulunabileceklerdir. Ödenen avanslar, bağlanan emekli aylığından mahsup edilecektir.

Yönetmelik gereği, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlama hakkı kazanan kişilere, ileride alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilmektedir. Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinde belirtildiği gibi, sigortalı ve hak sahipleri 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda yazılı talepte bulunmaları halinde avans ödemesi alabileceklerdir. Avans miktarı, bağlanacak aylıklar için net asgari ücretin üç katını, gelirler için ise net asgari ücretin iki katını geçmeyecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan kısmı, müteakip gelir ve aylıklardan 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeyle, EYT’lilere emekli aylığının bağlanması sürecinde maddi sıkıntı yaşayanlara bir geçici çözüm sunulmuştur. Bu avans imkanı sayesinde, emeklilik aylığının bağlanmasının uzun süreceği durumlarda maddi destek sağlanması hedeflenmektedir. EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, bu konuda bekleyen ve hak kazanan kişilerin SGK’ya başvurarak avans talebinde bulunmaları önemlidir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku