BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Maaşlara Ek İyileştirme! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Resmi Açıklama Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın önderliğinde tüm bakanlıkların Personel Genel Müdürleriyle gerçekleştirilen önemli toplantıda, emekliler ve işçilerle ilgili kritik konular masaya yatırıldı. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem toplantının ayrıntılarını aktardı.

Son aylarda Türkiye’nin çalışma hayatına dair alınan önemli kararlar ve uygulamalar, Aralık ayında yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları ile başlayan maratonla hız kesmeden devam ediyor.

Aralık ayında gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, asgari ücrete yüzde 49.11 artış yapılması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından Aralık enflasyonu 3 Ocak’ta açıklandı ve memurların ve emeklilerin 2024 yılının ilk altı ayı için alacakları artışlar için süreç başlatıldı.

Altı aylık dönemdeki enflasyon oranı yüzde 37.57 olarak belirlenirken, memurların ve memur emeklilerinin Ocak ayı artışı yüzde 49.25 olarak belirlendi.

Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de bir refah payı kararı alarak altı aylık enflasyonu 11.68 puan artırdı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak ayı artışı, memur emeklileriyle aynı şekilde yüzde 49.25 oldu.

Ayrıca, taban maaş 7.500 TL iken 2.500 TL artırılarak 10.000 TL’ye yükseltildi. Bu yasal düzenleme hızla TBMM’ye sunuldu ve yasalaştı. Yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasından iki gün sonra emeklilere refah payı farkları ve taban maaştan kaynaklanan 2.500 TL’lik farklar ödendi.

Şimdi ise emeklilere ikramiyelerinin artırılması yönünde çalışmalar başlatıldı. Ayrıca, 3600 ek gösterge düzenlemesi, ev kadınlarına sosyal güvence ve prim desteği ile küçük esnaf için Bağ-Kur primlerinin 9 binden 7.200 güne düşürülmesi gibi düzenlemeler gündemde.

Kamu işçileri ile ilgili olarak da önemli bir ek protokol imzalandı. Bu protokolle, kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin sözleşme tarihlerindeki farklılıktan kaynaklanan mağduriyetler giderildi ve tüm kamu işçilerinin Ocak ayından geçerli olarak zam oranlarının uygulanması sağlandı. İşçilere yüzde 13 ek zam yapıldı ve bu da maaşlara ortalama 5 bin lira zam olarak yansıdı.

Toplantıda, kamuda görev yapan 4 milyondan fazla kamu görevlisinin durumu ele alındı ve kamu işçileri için yapılacak iyileştirmeler masaya yatırıldı. Ayrıca, 1. dereceye ulaşmış memurların 3.600 ek göstergeye kavuşturulması üzerinde duruldu. Bu süreçte, memur emeklileri için de iyileştirmelerin planlandığı öğrenildi. Temmuz ayında memurlara yapılan seyyanen artıştan memur emeklilerinin de yararlanamadığı hatırlatıldı.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku