BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak? 2023 Haziran!

Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak? Merkez Bankası faiz artıracak mı? Merkez Bankası faiz indirecek mi? Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası ne zaman toplanıyor? gibi sorular bu günlerde vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı, son dönemde dolar, euro ve altının yükselişiyle birlikte yakından takip edilmektedir. Haziran ayıyla birlikte TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacak ve faiz kararı kamuoyuyla paylaşılacak. Geçen ay TCMB politika faizini yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutmuştu. Yatırımcılar, dolar, euro ve altındaki sert yükselişin ardından “faiz artırımı yapılacak mı?” sorusuna cevap aramakta.

TCMB Haziran Ayı Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak?

TCMB’nin Haziran ayı PPK toplantısı 22 Haziran 2023 Perşembe günü gerçekleştirilecektir. Toplantının ardından faiz kararı saat 14.00 civarında kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Piyasalarda Normal Değerlemeler Yok

Dolar, euro ve altın gibi piyasalardaki sert yükselişin ardından Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kritik bir uyarıda bulundu. Memiş, ekonomi yönetimi ve TCMB’den açıklama veya müdahale gelmeden karar verilmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, normal bir değerleme sürecinin olmadığına dikkat çekti.

TCMB’nin Faiz Kararı Beklentisi Ne?

TCMB’nin Haziran ayı faiz kararıyla ilgili beklenti anketi sonuçları henüz açıklanmadı ama ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25’e yükselteceği tahmininde bulundu.

Deutsche Bank, yayımladığı raporda Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak yeni atamalar sonrasında daha ılımlı ve ortodoks bir para politikası karışımına dönülebileceği tahminini paylaştı.

Raporda, hızlı Türk Lirası değer kaybının hemen büyük bir faiz artışını gerektirdiği belirtilerek, aynı zamanda hükümetin kredi büyümesini düşürmeden denge sağlaması gerektiği ifade edildi.

İlk Para Politikası Kurulu toplantısı için tahminler ise şu şekilde:

“Politika faizi ilk seferde yüzde 25’e yükseltilebilir veya Haziran ve Temmuz aylarında üst üste faiz artışları görülebilir. İkinci senaryoda, faiz önce yüzde 18-20 aralığına çıkabilir ve Temmuz’da yüzde 25 seviyesine ulaşabilir. Bu artışın son olup olmayacağı, Türk Lirası’nın hareketi ve portföy akışlarına bağlıdır. Faiz oranının yüzde 30’un üzerine çıkma ihtimalini dışlamıyoruz.”

TCMB Mayıs Ayı Faiz Kararı Ne Olmuştu?

TCMB Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutma kararı almıştı. PPK’nın politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit tutma kararı aldığı belirtilmişti.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku