BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Morgan Stanley Raporu: Türk Lirası Değer Kaybı ve Yüksek Faiz Oranları Bekleniyor

Morgan Stanley tarafından yayınlanan bir rapora göre, Türkiye Merkez Bankası’nın politika faizi ile ilgili tahminlerde bulunuldu. Raporda, Morgan Stanley’nin Haziran ayında politika faizini %20’ye ve Ağustos ayında ise %25’e yükselteceği öngörüldü.

Morgan Stanley’nin Merkez Bankası Politika Faizi Tahminleri

Morgan Stanley, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda Türk Lirası’nda değer kaybı ve yüksek faiz oranlarıyla daha konvansiyonel politikalar beklediğini belirtti. Raporda ayrıca, Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasının geleneksel para politikasına dönüşün bir işareti olduğu vurgulandı.

Kurum ekonomistleri, seçimlerin ardından Türk lirasında değer kaybı ve finansal koşullarda sıkılaşma beklediklerini belirtti. Ancak, geçmişteki kadar sert bir değer kaybı beklemediklerini ifade ettiler. Yıl sonu tahminleri ise 28 civarında olduğu belirtildi.

Belirsizlikler ve Yeni Atamaların Etkisi

Morgan Stanley, Merkez Bankası’ndan 2 yıldan uzun süre sonra ilk kez bu ay faiz artışı beklediklerini açıkladı ve politika faizinde kademeli bir normalleşme öngördüklerini belirtti. Haziran ayında politika faizinin %8,5’ten %20’ye yükselmesini, Ağustos ayında ise %25’e çıkabileceğini tahmin ettiler. Ancak, faiz konusunda belirsizliklerin yüksek olduğu ve yeni atamaların ve Merkez Bankası’nın iletişiminin görüşlerin değişmesine neden olabileceği ifade edildi.

Morgan Stanley ve JPMorgan’ın Faiz Artışı Tahminleri

Buna ek olarak, JPMorgan da Türk ekonomisi için benzer bir görüşü paylaştı ve Haziran toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri %25’e yükseltebileceğini belirtti. JPMorgan, yıl sonu için politika faiz tahminini ise %30’da tuttuğunu açıkladı.

Morgan Stanley, ABD merkezli bir yatırım bankasıdır ve 1935 yılında JP Morgan’dan ayrılarak kurulmuştur. Türkiye’nin ekonomisine ilişkin raporlarında öngörülerde bulunan ve uluslararası finansal piyasalarda etkisi olan bir kurumdur.

Bank of America ise Türk lirasına yatırım yapma şartlarını açıklamıştır. Buna göre, Dolar/TL kurunun 25 seviyesinin üzerine çıkması, Merkez Bankası’nın politika faizinin %40’ın üzerine yükselmesi ve sermaye kısıtlamalarının kalkması gibi şartlar öne sürülmüştür.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku