BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Otomobil Sahipleri Kritik Uyarı, Son 1 Hafta Kaldı! MTV, Trafik Sigortası, Kasko, Araç Muayene Ücretileri

2024 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ilk taksit dönemi 1 Ocak’ta başladı ve 31 Ocak’ta sona erecek. Araç sahipleri, bu tarihler arasında en yüksek 160 bin lira ödemek zorunda kalacak. Ayrıca, zorunlu araç muayene ücretleri, trafik sigortası ve kasko fiyatlarındaki artış da masraf listesine eklenmiş durumda. Peki, 2024 MTV ödemeleri ne zaman bitiyor?

MTV ödemeleri 25 milyonun üzerindeki kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. 2024 yılı için belirlenen MTV ücretleri Yeniden Değerleme Oranı kadar yani yüzde 58,46 oranında zamlanmıştı. Bu zamlarla birlikte, MTV ödemesi en düşük 347 TL, en yüksek ise 160.285 TL’ye yükseldi.

MTV ödemesi yapmayanlar, araç muayene, satış, yurt dışına çıkarma gibi işlemleri gerçekleştiremiyor. Özellikle araç satışı veya devri için verginin ödenmiş olması gerekiyor. Ancak MTV’nin ödenmemesi, kasko yapılmasına engel teşkil etmiyor. Sakatlık derecesi yüzde 90 ve üzeri olan malul ve engellilere özel taşıtlar, MTV’den muaf tutuluyor. MTV ödemeleri Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki eşit taksitte yapılıyor.

MTV gecikme cezası faiz oranı yüzde 3.5 olarak uygulanacak. 31 Ocak’a kadar ödeme yapmayanlar, bu oran üzerinden her ay için faiz ödemek zorunda kalacaklar.

Zorunlu araç muayene ücretlerindeki artış dikkat çekiyor. 2024’te yüzde 61 zamlanan araç muayene ücretleri, 2017’den bu yana yüzde 818,6 artış gösterdi. Bu yıl zorunlu araç muayene ücreti bin 821 lira seviyesine çıktı.

Araç sahiplerini ilgilendiren bir diğer değişiklik ise trafik sigortası poliçelerinde yaşandı. Trafik sigortalarında her ay yüzde 2 olan artış oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 5 olarak uygulanacak. Mayıs 2024’ten itibaren hasar maliyet endeksi hesaplamasına göre artışlar yaşanacak.

Kasko fiyatları da 2023 yılında yüzde 95 arttı. Bu artışla birlikte, kasko fiyatları oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Özellikle kamyonetlerde yüzde 215’lik büyük bir artış gözlendi.

MTV ödemeleri, vergi daireleri, PTT ve banka şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, ödemeler internet üzerinden de yapılabiliyor. Dijital vergi dairesi, bankaların internet siteleri veya mobil uygulamalarından da MTV ödemesi yapılabiliyor.

MTV’nin hesaplanması aracın cinsine, yaşına ve silindir hacmine göre belirleniyor. Kamyon, kamyonet, otomobil, minibüs, otobüs gibi farklı araç türleri için ödeme miktarları değişiklik gösteriyor.

Araç sahipleri, MTV ödemelerini 31 Ocak’a kadar tamamlamaları durumunda gecikme faizinden muaf olacaklar. Ayrıca, kredi kartıyla da ödeme yapmak mümkün.

Bu yıl MTV fiyatlarındaki yüksek artış, araç sahiplerini ek bir mali yük altına sokarken, bu vergi ve diğer masrafların düzenli olarak takip edilmesi önem taşıyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku