BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Pandemi döneminde kesilen para cezalarının iadesi başladı, Peki şartlar neler?

5 Nisan 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda, koronavirüs pandemisi döneminde maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle kesilen para cezalarının iadesi başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, 11 Mart 2020 tarihinden 9 Kasım 2022 tarihine kadar geçen dönemde tahsil edilen cezalardan vazgeçildiği bildirildi.

Toplamda 1 milyon 388 bin 865 kişiye kesilen cezalardan her dört kişiden biri ceza ödemiş, geri kalan 1 milyon 67 bin 485 kişinin ödememiş olduğu 2,7 milyar liralık cezalar ise çıkan yasa çerçevesinde silindi.

309 milyon lira tutarında iade edilece

Karar uyarınca, 321 bin 380 kişiye kesilen para cezaları, toplamda 309 milyon lira tutarında iade edilecek. İade işlemleri için mağdur olan kişiler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak başvuru yapabilecekler.

Başvuru nereden yapılacak?

Başvurular, ödemenin yapıldığı vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka/PTT’ye yapılmışsa, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr internet adresi üzerinden veya doğrudan vergi dairesine veya diğer vergi daireleri aracılığıyla posta yoluyla yapılabilir. Ödemelerin, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, malmüdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmış olması durumunda ise başvurular doğrudan veya posta yoluyla bu muhasebe birimlerine yapılabilir.

Başvuru formu Resmi Gazete’de yayımlandı

Koronavirüs salgınına yönelik alınan cezaların iadesiyle ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne verilecek başvuru formu Resmi Gazete’de yayımlanmıştır ve vatandaşlar bu formu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilirler.

Halk sağlığının korunması amacıyla alınan tedbirler çerçevesinde verilen cezaların geri ödenmesi, pandemi döneminde mağdur olan vatandaşlar için adil bir adım olarak görülüyor. İade işlemlerinin başlamasıyla birlikte, mağdur olan kişilerin paralarının en kısa sürede iade edilmesi bekleniyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku