BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Sosyal Medyada Yayılan Bu Oyunlar Yüzünden 1385 Çocuk Hayatını Kaybetti!

ABD’de, sosyal medyada yayılan “Blackout Challenge” (Bayılma Oyunu) adlı içerik nedeniyle çocuğunu kaybeden bir anne olan Annie McGrath, diğer ebeveynleri YouTube ve TikTok gibi platformlardaki içerikler konusunda uyardı. 2018 yılında, 13 yaşındaki oğlu Griffin’i nefes tutma oyununu denediği sırada kaybeden McGrath, “Bir şeylerin ters gittiğini anlamam çok geç oldu.” dedi. “Blackout Challenge” (Bayılma Oyunu), boğulma oyunu (choking game) gibi isimlerle de anılmaktadır.

“Mavi Balina” ve “Momo” gibi oyunların ardından “Blackout Challenge” (Bayılma Oyunu), dünya genelinde endişeye yol açmış durumda. Annie McGrath gibi çocuğunu kaybeden annelerden biri olan McGrath, YouTube’da bulunan içerikler konusunda diğer ebeveynleri uyarıyor.

Wisconsin’de yaşayan bu acılı anne, oğlunun nefes tutma oyunu nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, “Zorlukların olduğunu duymuştuk. Ancak ölümcül sonuçlara yol açabileceğini hiç bilmiyordum.” ifadesini kullandı.

McGrath, YouTube, TikTok gibi sosyal medya platformlarında benzer tehlikeli içerikler nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısının oldukça yüksek olduğunu ve bu konuda yeterince seslerini duyuramadıklarını belirtti.

McGrath, “Bu sadece buzdağının görünen kısmı. Haberlere yansıyan veya birbirine ulaşabilen insanlar hakkında bilgi sahibiyiz.” diyerek, YouTube’un ana şirketi Alphabet’in hissedarlarına yönelik bir konuşma hazırlığı içerisinde olduğunu ve sosyal medya şirketinin zararlı içerikleri kaldırmayan denetim komitesinin üçüncü taraf tarafından incelenmesi gerektiği çağrısında bulunacağını belirtti.

Dünya genelinde 1385 çocuk hayatını kaybetti:

Sosyal medyadaki tehlikeli içerikler nedeniyle hayatını kaybeden çocuklara dikkat çeken ve Erick’s Cause adı verilen bir kar amacı gütmeyen organizasyonun kurucusu olan Judy Rogg tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde çevrimiçi oyunlar nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı 1385’e yükseldi.

Erickscause.org sitesinde paylaşılan grafik tabloya göre, çevrimiçi oyunlar sebebiyle hayatını kaybeden çocukların çoğunluğu ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde bulunuyor.

YouTube Sözcüsü Brittany Stagnaro:

Boğulma veya boğulma ile ilgili videoların platformdan kaldırıldığını ifade ederken, Annie McGrath ise bazı içeriklerin yıllarca sitede kalmasına rağmen günlük bildirimlerde bulunmaya devam ettiğini iddia etti.

McGrath, geçtiğimiz yıl bir grup ebeveynle birlikte Kongre binasına giderek siyasetçileri uyararak, nefes tutma oyununun yanı sıra çocukların intihar, düzensiz beslenme, uyuşturucu kullanımı gibi içeriklerden etkilenerek ölümcül deneyimlere girdiğini belirtti.

ABD Sağlık Bakanı Xavier Becerra:

Geçtiğimiz hafta, sosyal medyanın çocukların ve gençlerin refahı üzerinde “ciddi bir risk” taşıyabileceğini belirten bir kılavuz yayınlarken, son altı ayda, çocukları çevrimiçi ortamda güvende tutmayı hedefleyen federal ve eyalet düzeyinde çeşitli yasa tasarılarının gündeme geldiğini belirtti.

Nefes tutma videolarının çocukların saatlerce zaman geçirdiği sosyal medyada uyarılara rağmen hala yayınlanmaya devam ettiği, uzmanların bu eğilimin bayılmaya, beyin hasarına, nöbetlere ve hatta ölüme yol açabileceğini söylediği belirtiliyor.

“Blackout Challenge” (Bayılma Oyunu) olarak bilinen oyun, boğulma oyunu (choking game) olarak da adlandırılıyor. Bu oyunu oynayanlar, bir süreliğine nefeslerini keserek bayılmayı amaçlıyor. Katılımcılar, ikinci bir kişinin yardımıyla veya kemer, halat, kablo gibi malzemelerle boğazlarına baskı uygulayarak beyne oksijen akışını geçici olarak durduruyor. Oyunun aşamaları ilerledikçe bu süre artıyor. Genellikle çocukların oynadığı bu oyunun ölümcül sonuçları olabiliyor. Sosyal medya ve internet üzerinde çevrimiçi oynanan bu oyun nedeniyle bugüne kadar 1385 çocuğun hayatını kaybettiği, çocukların çoğunluğunun ABD ve batı Avrupa ülkelerinde olduğu belirtiliyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku