BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj mağdurları Meclis gündemine gelmeye devam ediyor

“Staj ve çıraklık başlangıç tarihi sigorta başlangıç tarihi sayılmalı” diyen milyonlarca staj ve çıraklık mağduru vatandaş sorunlarının çözülmesini bekliyor.

Staj ve çıraklık mağdurları ne istiyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer olarak kayıtlı olan bireyler, EYT (Erken Emeklilik Hakkı) düzenlemesi talebinde bulunuyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce SGK’ya kayıt yaptıran çırak ve stajyerler, yaş şartı olmaksızın emeklilik için sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşılayarak emekli olabilmeyi arzuluyorlar.

Bu kişilerin talepleri, çıraklık ve stajyerlik dönemlerinde SGK’ya kayıtlı olduklarını ve Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi”nin açıkça yer aldığını belirterek, bu dönemlerin emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini içeriyor.

Henüz net bir açıklama yok

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki bir canlı yayında staj sigortası hakkında açıklamalarda bulunmuş ve farklı durumların bulunduğunu ifade etmişti. Ancak yeni bakan Vedat Işıkhan henüz bu konuda net bir açıklama yapmış değil.

MHP de söz vermişti

Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde çırak ve stajyerlerin emeklilik hizmetine dahil edilmesi taahhüdünde bulunmuştu. MHP’nin bu taahhüdü, partinin resmi Twitter hesabından da duyurulmuştu.Çırak ve stajyerlerin EYT talepleri, MHP’nin taahhüdü ve bakan değişimiyle birlikte gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak gelecekte atılacak adımlar ve çözümler merakla bekleniyor.

Meclis gündemine geldi

Durum böyle olunca staj ve çıraklık mağduru vatandaşların sorunu sık sık Meclis gündemine geliyor. Son olarak konuyu gündeme getiren isim Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt oldu.TBMM Genel Kurulu, Akbelen’deki olayları görüşmek üzere CHP’nin talebiyle olağanüstü gündemle toplandı. Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt kürsüde konuşma yaparken tansiyon yükseldi.

İktidara sert eleştirilerde bulunan Enginyurt, seçimin bittiğini ve iktidarın yapması gereken esas işleri yapmadığını savundu.

Emeklilerin 7500 liraya mahkum edildiğini belirten Enginyurt, akaryakıt fiyatlarının sürekli zamlandığını ve bu zamların devam ettiğini belirterek şunları söyledi; “Meclisi 2 hafta çağırdık neden Meclis’i topladığımıza kızıp sinirleniyorsunuz. Sokağa çıkıyoruz insanlar mağdur ve perişan. Emeklilikte Yaşa Takılanlar prim günlerinin artmasından şikayetçi. 2000 Sonrası SGK’lılar sorunlarının çözümü için bizden yardım talep ediyor. Staj ve çıraklık mağduru olan milyonlarca vatandaş diyor ki; “ben stajımı yaptım, ben çıraklığımı yaptım ve devlet bana sigorta karnesi verdi. Ancak bu prim günü olarak sayılmıyor. Bu adaletsizliktir, hukuksuzluktur bunu düzeltin istiyor.”

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku