BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj ve Çıraklık Mağdurlarına Yönelik EYT Mücadelesi ve Umudu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına giremeyen staj ve çıraklık mağdurları için umut ışığı parlıyor. Staj ve çıraklık dönemlerinde emeklilik hesaplamalarına dahil edilmeyen bu kesim için yeni bir umut kapısı görünmekte. Torba yasa kapsamında olası bir düzenleme, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına kısmi emeklilik hakkı tanıyabilir.

Mağduriyetin Kaynağı: Emeklilik Sistemine Dahil Edilmemek

Meslek liseleri ve çıraklık okullarını bitiren birçok kişi, 1987’de yürürlüğe giren 3308 sayılı kanunla sigorta başlangıcı yapmalarına rağmen emekli olamıyor. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık dönemi primleri yatırılmadığından emeklilik hesaplamalarına dahil edilmiyor.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği: Mücadele ve Umutlar

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, bu mağduriyete dikkat çekti. Mücadelenin, staj yapan kişilerin mezuniyet sonrasında emeklilik sistemine dahil edilmemesine karşı olduğunu vurguladı. Dernek, bu mağduriyetin giderilmesi için yoğun çaba sarf etmekte.

Sayılar ve Beklentiler

Yaklaşık 240-250 bin staj ve çıraklık mağduru olduğu tahmin ediliyor. Salman, bu kesimin EYT düzenlemesi sayesinde emekli olabileceğine inanıyor. Dernek, çözüm için yoğun çaba sarf ederken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de 53 kanun teklifi sundu ancak reddedildi.

Geleceğe Yönelik İnancı ve Umutlar

Salman, siyasi partilerle görüşmelerin sürdüğünü ve mağduriyetin 2024 seçimlerinden önce çözüleceği sözünü aldıklarını belirtti. 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla torba yasa konusunda olumlu sinyaller aldıklarını ifade etti. Mağdurların haklarını alabilmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku