BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

“Staj ve çıraklık mağdurlarının sorunu tek maddeyle çözülür”

Kocaeli Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği Avukatı ve Başkan Yardımcısı Av. Ece Kaya, mağduriyetin tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini ifade etti.

1 Mart 2023 tarihinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı, Meclis’ten geçerek yürürlüğe girdi. Bu yasa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanları kapsamaktadır ve yaklaşık 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı sağlamıştır. Ancak, bu yasa 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj sigortası başlatılanları kapsamamaktadır. Çıraklık ve staj mağdurları, EYT düzenlemesinin yeniden gözden geçirilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Kocaeli Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği’nin Avukatı ve Başkan Yardımcısı Av. Ece Kaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak bu duruma dikkat çekti.

TÜM TÜRKİYE’DEYİZ

Kocaeli Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği’nin Avukatı ve Başkan Yardımcısı Av. Ece Kaya, dernekleşme sürecinin nasıl başladığını şu şekilde anlattı: “Dernekleşme süreci, Ferhat Salman tarafından Ankara’da başlatıldı. Daha sonra il platformları kurulmaya başlandı. Dernek olarak Türkiye genelinde yaygınlaşmış durumdayız ve sadece belirli bir bölgeyle sınırlı değiliz. İl platformları şeklinde başladık ve dernekleşme sürecine hemen geçmedik çünkü başlangıçta böyle bir planımız yoktu. Seçimlerin yaklaşması, meclisin tatilde olması ve hala eylem alınmamış olması nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde dernek kurma kararı aldık.

BAKAN BİLGİN AÇIKLADI: STAJ BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

“SENELERCE ÇALIŞIP SİGORTALARI OLMAMIŞ”

Dönemsel olarak çıraklık sistemine odaklanan durumu anlatalım: Maddi durumu iyi olmayan aileler, çocuklarını meslek sahibi olmaları için endüstri meslek liselerine gönderiyorlardı. Ancak, maddi imkânları kısıtlı olan aileler, çocuklarını genellikle sanayi veya mobilya gibi sektörlerde çalıştırmak amacıyla gönderiyorlardı. Çıraklık mağdurları daha çok bu tür meslek alanlarını kapsıyordu.

Ancak, çıraklık okulundaki hocaların sigorta başlangıcı olarak bahsettikleri durumun gerçek olmadığı sonradan anlaşıldı. Bu çocuklar, 7 buçuk yıl boyunca haftada bir gün okula gitmelerine rağmen hiçbir şekilde sigorta kapsamında değillerdi ve bu durum daha sonra ortaya çıktı.

Staj mağdurları: İlk turda unuttular 2. turu bekliyoruz

SORUN BİR KANUN MADDESİ İLE ÇÖZÜLÜR

Kocaeli Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği Avukatı ve Başkan Yardımcısı Av. Ece Kaya, mağduriyetin tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğine dair şunları ifade etti: “Bu kişiler, mağduriyetlerinin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla çözüleceğini düşünüyorlardı. Ancak, EYT yasasının uygulanmasıyla birlikte bu insanlar hala haklarını alamadılar. Bu sorunun çözümü için tek bir kanun maddesiyle düzeltebilir. ‘Stajyerlik ve çıraklık sigorta başlangıcı kabul edilir’ şeklinde bir kanun maddesi çıkarılırsa, bu durumun çözülmesi mümkün olabilir.”

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku