BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Ticaret Bakanlığı Uyardı, Online İndirimli Satışlarla İlgili Önemli Bilgilendirme

Ticaret Bakanlığı, ‘efsane kasım indirimleri‘ ve ‘şahane cuma indirimleri‘ gibi adlar altında gerçekleşen indirimli satış kampanyalarında yaşanabilecek olası mağduriyetleri engellemek için vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamada, ticari etiğe aykırı fiiller ve ticaretin uygun olmayan yönlerine karşı hassasiyetle incelemeler ve takiplerin devam ettiği vurgulandı. ‘Efsane kasım indirimleri‘ gibi kampanyaların Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada popüler olduğu belirtilerek, tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıklarıyla beraber online platformlarda çeşitli ürünlere ulaşabilmesine olanak sağlandığı, ancak bu durumun bazı tüketici mağduriyetlerine de neden olabileceği ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları ve satıcıların idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için mesafeli/e-ticaret alışverişlerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususları şu şekilde sıraladı:

  • Satıcı/Sağlayıcı Hakkında Ön İnceleme: Satın alınacak mal veya hizmeti sunan kişi ya da kuruluş hakkında ön inceleme yapılması öneriliyor.
  • Fiyat Araştırması: Satın alınacak malın fiyatının emsalleriyle karşılaştırılması tavsiye ediliyor.
  • Güvenlik Unsurlarına Dikkat: İnternet sitesinde SSL sertifikası, 3D security gibi güvenlik unsurlarının olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.
  • Ödeme Öncesi Okunması Gereken Bilgiler: Ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgilerin ayrıntılı okunmasının önemine vurgu yapılıyor.

Satıcılara ise şu uyarılar yapıldı:

  • İndirimli Satışın Detayları: İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile sınırlı miktarlarda yapılması durumunda, bu miktarların açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerektiği ifade ediliyor.
  • İndirim Miktarı Hesaplama: İndirim miktarının, indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınarak hesaplanması gerektiği belirtiliyor.

Açıklamada ayrıca aldatıcı ve yanıltıcı indirimli satış kampanyalarına karşı tüketici hakem heyetleri ya da tüketici mahkemelerine başvurabileceği belirtildi. Reklam Kurulu’na ise, hak kaybına uğrayan tüketicilerin başvurabileceği hatırlatıldı.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku