Türkiye’nin en popüler uygulamalarından biri olan cam balkonlara dair Yargıtay’dan gelen bir karar, ev sahiplerini endişelendirmeye başladı. Cam balkonların yaygınlaşmasıyla birlikte, bu uygulamaya yönelik Yargıtay’ın verdiği cezai yaptırımların gündeme gelmesi, bu alanda düzenlemeler düşünenleri etkileyebilir.
Cam Balkon Trendi ve Yargıtay Uygulaması
Türkiye genelinde birçok vatandaş, evlerinin balkonlarını kapatmak amacıyla çeşitli firmalarla anlaşmalar yapmaktadır. Ancak, cam balkon uygulamalarının popülerleşmesiyle birlikte ortaya çıkan detaylar dikkat çekiyor. Yargıtay’ın açıkladığı karara göre, cam balkonlarla ilgili yapılan yanlış uygulamaların cezai yaptırımlarla karşılaşabileceği vurgulanmıştır.
Cezalar ve Bağımsız Bölüm
Yargıtay kararına göre, bağımsız bölüme ait gibi görünen, ana yapının dış cephesinde bulunan kapı, pencere ve balkonlar ile ortak koridor ve merdiven boşluklarına bakan kapı, pencere ile balkonlar dış görünümleri açısından ‘ortak alan’ olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, bağımsız bölüme ait balkonun cam ile kapatılması, camların özellikleri ne olursa olsun cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini doğurabilir.
İzin Alınması ve Yapı Ruhsatiyesi
Uzmanlar, cam balkon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntıları vurguluyor. Binanın mimari durumuna engel olmayacak tadilatlar için kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınması gerektiğini belirten uzmanlar, ayrıca yapılacak tadilatlar için mutlaka izin şartının yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Cezai Yaptırımlar ve İmar Kirliliği
Türk Ceza Kanunu’na göre, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan kişilere ‘İmar Kirliliğine Neden Olma’ başlıklı 184. madde uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir.