- Followers
- Subscribers
- Followers
- Members
- Followers
- Members
- Subscribers
- Posts
- Members
- Subscribe
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak bilinen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ve Adalet Komisyonu Raporu kabul edilerek yasalaştı.
Yasa kapsamında bir dizi düzenleme yapıldı ve önemli değişiklikler getirildi. İşte yeni düzenlemeler ve içerikleri:
1. İcra ve İflas Kanunu’nda Kanun Yolu Süreleri: İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yolu başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için buna uyum sağlanması amacıyla Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki benzer hükümler dikkate alınarak düzenleme yapıldı. Süre, hafta olarak belirlenmişse başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde bitecek.
2. Hak Arama Hürriyeti ve İstinaf Yolu: İcra ve İflas Kanunu’na uyum sağlanması amacıyla, borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunan alacaklılar için istinaf yolu açıldı. Temyiz yoluna başvuru süresi ve incelemesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapılacak.
3. Temyiz Yolu Süresi: Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvuru süresi düzenlendi. Bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.
Daha fazla oku
4. Kişiliğin ve Mal Varlığının Korunması Kriteri: Kesinleşmiş hapis cezasının infazı sırasında kişinin kısıtlanması, kişiliğinin veya mal varlığının korunması kriterine bağlanarak bu konuda vesayet makamına takdir hakkı verildi. Toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından kişinin kısıtlanması da bu kriter doğrultusunda belirlenecek.
5. Temyiz Yolu Süresi ve İnceleme Usulleri: Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle, suçla daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt ve üst sınırları yükseltildi.
6. Örgüt Adına Suç İşleme Fiili: Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye ayrıca hapis cezası verilmesi ve bu suçun niteliğine göre cezanın indirilmesi düzenlendi. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.
Yeni düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerin, adalet sistemindeki etkinliği artırmayı ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.
Tepki Göster
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1