BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Apple’ın Piyasa Değeri Yükselişte: Mevcut Hisse Senetleri ve Hisse Fiyatı

“Market cap” ya da “piyasa değeri”, bir halka açık şirketin çıkarılmış hisselerinin toplam değeridir, yani bu hisseler, şirket tarafından değil, hissedarlar tarafından sahiplenilen hisselerdir. Çalışanlar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından sahip olunan hisseler, aslında şirketin kendisi tarafından sahip edilmiş olmaz.

Piyasa değerini düşünmenin bir yolu, bu değerin bir şirketin değeri olduğunu düşünmektir; çünkü sonuçta hisseler, elle tutulabilir bir şey değil, fiziksel bir nesne değildir, bu nedenle onları kimse istemiyorsa bir şey ifade etmez.

Bu bakış açısından, Apple piyasa değeri açısından dünya genelinde en değerli şirketler arasında yer alıyor gibi görünüyor. Ve şirketin en iyi günlerinin henüz gelmemiş olabileceği düşünülüyor.

Apple’ın En Yüksek Piyasa Değeri Nedir?

Genellikle halka açık şirketler, küçük, orta ve büyük şirketler olarak kategorize edilir. Küçük şirketlerin piyasa değeri 3 milyar dolar veya daha azdır. Orta büyüklükteki şirketlerin piyasa değeri 3-10 milyar dolar arasındadır. Ve büyük şirketlerin piyasa değeri 10 milyar dolar veya daha fazladır.

Temmuz 2023’ün sonlarında, Apple en yüksek piyasa değerine ulaştı ve bu değer 3.1 trilyon dolardı. Bu, büyük şirket olarak kabul edilmek için gereken rakamın 310 katıdır ve 2022’deki Birleşik Krallık GSYİH’sından daha büyüktür.

Apple Şu Anda Ne Kadar Değerde?

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle Apple’ın değeri 3.03 trilyon dolardır ve hisse senedi neredeyse zirve seviyesindedir. Bu, Apple’ı dünyanın en değerli şirketi yapar. Onu, başka bir teknoloji devi olan Microsoft yakından takip eder.

Apple’ın Piyasa Değeri Neden Bu Kadar Yüksek?

Piyasa değeri, bir şirketin hisse fiyatını mevcut dolaşımdaki hisse sayısı ile çarparak belirlenir. Bir şirketin 10 dolarlık bir hisse fiyatına sahip olması ve 1.000 hisse satmış olması, örneğin, 10.000 dolar değerinde olacaktır – kesinlikle küçük bir piyasa değeri.

Apple’ın piyasa değeri yüksek çünkü hisse fiyatı yüksek. Ve yaklaşık 15.5 milyar adet dolaşımdaki hisse ile, yüksek bir Apple hisse fiyatı muazzam bir piyasa değerine denk gelir.

Ancak hisse fiyatı neden bu kadar yüksek? Şirket, uzun bir süre boyunca yeniliklerin öncüsü olabileceğini ve hisse yatırımcıları tarafından aranan kazanç büyümesini üretebileceğini kanıtlamıştır. Ekonomik büyüme yavaşlamalarına ve faiz oranlarının dalgalanmalarına karşı hassasiyetine rağmen, genellikle teknoloji sektöründe güvenli bir yatırım olarak görülür. Apple ürünleri yaygındır ve şirket, insanların güven duyduğu bir güç olarak yeterince uzun süredir varlığını sürdürmüştür.

Apple’ın Piyasa Değeri Tarihi

Büyüme eğilimini görmek için ilk olarak 20 yıl geriye bakalım.

2003 yılında Apple’ın yaklaşık piyasa değeri 7.88 milyar dolardı. 2013’te bu rakam 500.7 milyar dolara yükseldi. Beş yıl sonra, yani 2018’de, 746.07 milyar dolardı.

Ardından 2019’da trilyon dolarlık çizgiyi aştı ve 3 trilyon dolarlık sahaya doğru bir yolculuğa başladı.

Apple, AAPL adıyla işlem görüyor ve 12 Aralık 1980’de 22 dolarlık bir pay değeri ile halka arz edildi.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku