BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

İguana ısırdı, gizemli bir enfeksiyona yakalandı

Şu an 4 yaşında olan Lena Mars’ın başına gelenler, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 15-18 Nisan’da düzenlenecek 33. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde gösterilecek sunumda anlatılacak.

Sunumu hazırlayan tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Jordan Kit Mah, Mart 2022’de gerçekleşen olayda Mars’ın sahilde otururken kek yediğini söyledi. Bu sırada ortaya çıkan iguana, keki çalmak için çocuğun sol orta parmağını ısırdı ve tatlıyı alıp kaçtı.

Kosta Rika’da yaygın şekilde görülen iguanalar genellikle meyve ve yaprak yiyip güneşlenen otobur hayvanlar olmalarıyla biliniyor.

Bölgedeki bir kliniğe götürülen Mars’ın eli dezenfekte edilirken amoksisilin adlı antibiyotik verildi. Bunun ardından kızın parmağındaki yara iyileşti. 

Ancak aile, 5 ay sonra çocuğun parmağında madeni para büyüklüğünde bir yumru fark etti. Mars kitlenin acımadığını söylese de aile kızlarını başka bir doktora götürdü. 

Yumruyu ultrasonla inceleyen doktorlar, bunun bir ganglion kisti olabileceğini düşündü. El bileği kisti diye de bilinen ganglion kisti, bir eklem ya da tendon üzerinde oluşan sıvı kesesine deniyor.

Ancak yumru gittikçe büyüyünce ve Mars elinin acımaya başladığını söyleyince aile ortopedi uzmanına başvurdu. Doktor, Kasım 2022’de 2 santimetrelik kütleyi çıkarıp incelemeye gönderdi. Analiz, Mars’ın Mycobacterium marinum adlı bakteriyle enfekte olduğunu ortaya koydu. 

Mycobacterium marinum, tatlı su ve deniz balıklarını enfekte ettiği bilinen bir organizma. Bu, insanlarda tüberküloza yol açan Mycobacterium tuberculosis adlı bakteriyle yakından ilişkili olsa da insanlarda hastalığa neden olmuyor.

Mars bunun ardından rifampin ve klaritromisin adlı antibiyotiklerle tedavi altına alındı.

Küçük kız hâlâ tam olarak iyileşmiş değil

Mars ailesi, kızlarının hala iyileşme sürecinde olduğunu bildirdi:

Kızımız Lena, 4. doğum gününü yeni kutladı. Kasımdaki ameliyattan sonra hâla iyileşme sürecinde. Yara daha yeni kapanıyor.. Lena ısırığı kesinlikle hatırlıyor ve bakterinin iguanadan geldiğini biliyor. Muhtemelen bu olayı hiç unutmayacak. Bir gün olanlara gülmeyi umuyoruz.

Tıbbi mikrobiyolog Mah, tüberküloz dışı mikobakterilerin doğada epey yaygın olduğunu söyledi: Bazıları bunun gibi cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bu tür enfeksiyonların tedavisinin genellikle uzun sürdüğünü belirten uzman, “Yani Mars iyi durumda. Yüzde 100 iyi diyemem ama en başta olduğundan çok daha iyi durumda” dedi.

Bir insanın muhtemelen ilk kez iguana ısırığından bu tür bir enfeksiyon kaptığını söyleyen Mah, sunumuyla farkındalık yaratmak istediğini söyledi.

Sunumu yorumlayan tıbbi mikrobiyolog David Turner, istiridye açarken meydana gelen kesiklerin de benzer enfeksiyona yol açabileceğini kaydetti:

Bir sürüngen ısırığından sonra bu enfeksiyonu hiç duymamıştım. Sürüngenler, salmonella da dahil olmak üzere bazı çok zehirli organizmaları taşıyor. Bu nedenle sürüngenlerle uğraştıktan sonra her zaman ellerin yıkanması tavsiye ediliyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku