BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Hipertansiyon hastaları için hayatı kolaylaştıracak tedavi

Hipertansiyon, kan basıncının 14/9 mmHg’nin üzerinde olduğu durumu tanımlayan ciddi bir sağlık sorunudur. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Davran Çiçek, hipertansiyonun yaygınlığına dikkat çekerek, mevcut tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtiyor. Özellikle dirençli hipertansiyon hastaları için Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA tarafından onaylanan yeni bir tedavi yöntemi olan renal denervasyonun önemini vurguluyor.

Prof. Dr. Çiçek’e göre, renal denervasyon, böbrek sinirlerinin yakılması anlamına gelir ve hipertansiyon tedavisinde önemli bir aşama olarak kabul edilmektedir. Geleneksel tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan bu yöntem, dirençli hipertansiyon hastalarının tansiyonunu düşürmede etkili olabilmektedir.

Bu tedaviyle hasta, 5 ilaçtan 1’ine, hatta 2 ilaç kullanılıyorsa bazen tansiyonun tamamen normal seviyelere çekilebildiği ifade ediliyor. Prof. Dr. Çiçek, “4-5 ilaç kullanmaktansa 1 ilaç kullanmak kıymetli” diyerek, ilaç sayısının azaltılmasının hastalar için avantajlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu tedaviyle birlikte ortaya çıkan yan etkilerin de azaldığına dikkat çekiyor.

Renal denervasyonun basit, ağrısız bir işlem olduğunu belirten Prof. Dr. Çiçek, bu yöntemin 30-45 dakika arasında süren bir işlem olduğunu ve hastaların genellikle bir gün sonra taburcu edildiğini açıklıyor. Bu tedaviyle, böbrek arterlerine giren sinirlerin ortadan kaldırılması sağlanarak, hipertansiyonun oluşturduğu etkilerin azaltılması hedefleniyor.

Ancak, her tansiyon hastasına uygulanmayan bu yöntemin özellikle dirençli hipertansiyon vakalarında etkili olduğuna vurgu yapılıyor. Prof. Dr. Çiçek, ilaç kullanamayan veya ilaçlara karşı alerjisi olan hastalarda da renal denervasyonun başvurulabilecek bir alternatif olduğunu belirtiyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku