BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

İstanbul depremi için 4 senaryo

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da Olası Depremin İstanbul Üzerindeki Muhtemel Etkilerini 4 Farklı Senaryo İle Açıkladı.

Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depremin etkileri hakkında önemli bilgiler, deprem uzmanı ve jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından paylaşıldı. Tüysüz, depremin olası senaryolarını içeren haritalarla birlikte, amacının korkutmak değil, halkı bilgilendirmek olduğunu vurguladı.

Marmara Denizi’nde gerçekleşmesi muhtemel depremin, İstanbul’a olan etkilerini 6.9 ile 7.6 büyüklükleri arasında değişen farklı senaryolarla açıklayan Prof. Dr. Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek. Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Bilinmezlikler ve farklı yorumlar çok fazladır.” açıklamasını not düştü.

Son yıllarda artan deprem faaliyetleri ve İstanbul’un deprem riskine yönelik endişeler, uzmanları harekete geçirdi. Le Pichon ve ekibinin yayınladığı fay modeli, İstanbul’da olası deprem senaryolarını değerlendirmek için kullanıldı. İşte bu senaryoların potansiyel etkileri:

Senaryo 1: Uzmanlar, Adalar fayının kırılması durumunda 6.9 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini belirtiyor. Özellikle Tuzla ve Adalar bölgelerinde zayıf zeminler nedeniyle yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılabileceği vurgulanıyor.

Senaryo 2: Orta Marmara fayının Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında kırılması durumunda, 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Büyükçekmece’den Eminönü’ne kadar sahil şeridinde, özellikle sahile yakın alanlarda IX aşamasına kadar şiddet değerleri yaşanabilir. Zayıf zeminlerde ise X değeri görülebilir.

Senaryo 3: Batı ve Orta Marmara faylarının birlikte kırılması durumunda, 7.5 büyüklüğünde bir depremin etkisi altında kalınabileceği ifade ediliyor. Özellikle Mimarsinan’dan Eminönü sahiline kadar olan 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri şiddet değerleri yaşanabileceği belirtiliyor.

Senaryo 4: En geniş kapsamlı senaryo olarak sunulan bu durumda, tüm fayların, özellikle 1912 depreminin etkilediği bölgeler dahil, birlikte kırılması ihtimali değerlendiriliyor. Bu senaryoda depremin büyüklüğünün 7.6 olduğu tahmin ediliyor. Mimarsinan’dan Eminönü sahiline 20 km boyunca ve Anadolu yakasında 10 km’lik bir şerit içinde yer alan zayıf zeminlerde IX ve üzeri şiddet değerlerinin görülebileceği aktarılıyor.

Uzmanlar, bu senaryoların risklerini ve olası etkilerini değerlendirerek, İstanbul’un depreme hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor. Bölgedeki yapıların güçlendirilmesi, acil durum planlarının hazırlanması ve halkın deprem bilincinin artırılması gibi adımların atılması büyük önem taşıyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku