BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

İzmir’de Türkiye’nin İlk Sünger Otoparkı Hayata Geçirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi ve kuraklıkla mücadele amacıyla başlattığı Sünger Kent İzmir projesi kapsamında Türkiye’nin ilk Sünger Otoparkı’nı Gaziemir ilçesinde hizmete açtı. Gaziemir Sakarya Sünger Otoparkı, yağmur suyunu biriktirip tekrar kullanarak su tasarrufu sağlayan bir sistemle donatıldı.

Projenin tanıtımında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sünger Otopark projesinin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini belirtti. Gaziemir Sakarya Sünger Otoparkı’nda yapılan çalışmanın detaylarını inceleyen Başkan Soyer, “Bu otopark Türkiye’deki bütün otoparklardan farklı. Zeminin altına döşenen geçirimli malzeme ile suyu zemin altında toplayıp, biriktirme imkanı veriyor. Yağmur suyu kanallarına gidip zayi olan suyu bu otoparkta zayi etmiyoruz. Kaybolmasına izin vermiyoruz. Yağmur suyu olarak Körfez’e akmasına izin vermiyoruz. Burada biriktiriyoruz. Bu da önemli bir tasarruf sağlıyor” şeklinde konuştu.

Su Tasarrufu ve Yeşil Dönüşüm

Sakarya Sünger Otoparkı içerisine düşen yağmur sularını özel tasarlanmış sızma hendeklerle toplayan ve sızdıran bir sistem kullanılarak suyun doğrudan yeraltına yönlendirilmesi sağlanıyor. Bu uygulama ile sadece bu otoparkta yılda ortalama 6 bin metreküp su tasarrufu sağlanacak, bu da üç olimpik havuza eşdeğerdir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde görevli Şehir Plancısı Aybüke Gümüş, projenin kentte ısı adası etkisini azaltmaya yönelik olduğunu vurgulayarak, “Beton veya asfalt kaplı geçirimsiz alanlarda tekrar toprak yüzeyler oluşturarak kentte ısı adası etkisini azaltıyoruz. Buraya koyduğumuz toprak ve bitkiler, ısıyı tutarak kentimizin ısı adası etkisini düşürüyor. Böylece çevreye faydalı bir çalışma oluyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sünger Kent İzmir projesi kapsamında kırsal alanda da yağmur suyu hasadı çalışmalarını sürdürüyor. Bu projelerle İzmir’in 5 yıl içerisinde sünger bir kent olarak inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının yüzde 70 oranında azaltılması hedefleniyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku