BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Kademeli Emeklilik çıkacak mı? Kademeli emeklilikte son durum nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği kademeli emeklilik düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olup Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kaçıran SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışanın gözü kademeli emeklilikteydi.

Bakan Işıkhan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Staj sigortası ve kademeli emeklilik konularına değinen Bakan Işıkhan, bu konularda herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti.

EYT düzenlemesinden etkilenen ve staj dönemlerini kapsayan çalışanların taleplerini dile getiren Bakan Işıkhan, staj dönemlerinin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesi gerektiğine dair taleplerin olduğunu ifade etti. Ayrıca, 9 Eylül 1999 tarihinden öncesini kapsayan düzenlemeyi bir gün veya birkaç ayla kaçıranların da yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik sistemi, belirli şartları sağlayan kişilerin kademeli olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemde, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yerine, her iki şartın da kademeli olarak doldurulması esas alınır. Ancak Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, şu anda bu konuda bir düzenleme çalışması bulunmuyor.

PEKİ KADEMELİ EMEKLİLİK İLE İLGİLİ UZMANLAR NE DİYOR?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun da konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun, “Şu anda gelmesini imkansız olarak görüyorum. Büyük ihtimalle erken emeklilik gelir. Ama şu anda değil. 2028 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, kademeli emekliliğin geleceğini düşünüyorum” dedi.

Kademeli emeklilik, SSK’lı çalışanların belirli yaşa ve prim sayısına ulaştıktan sonra kademeli olarak emekli olmalarını sağlıyor. Kademeli emeklilik şartları çalışanın sigorta türüne ve başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor. Bu belirsizlik ortamında, 2000 ve 2008 arasında sigorta girişi olan vatandaşlar, kademeli emeklilik konusundaki son gelişmeleri dikkatle takip etmeye devam ediyorlar.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku