BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj Mağdurları öfkeli; Resmen kandırıldık

İzmir Konak’ta Staj ve Çıraklık Mağdurları Harekete Geçti: “Staj ve Çıraklığımız SGK Başlangıcı Sayılsın.”

İzmir Konak’ta bir grup stajyer ve çırak, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanunla başlayan sigorta başlangıcı durumunun 2008 yılında uzun vadeli olmadığı gerekçesiyle emeklilik hesaplarına dahil edilmediği mağduriyetiyle yüz yüze kalan binlerce çalışanı temsil etmek amacıyla önemli bir adım attı. “Staj ve Çıraklık Mağdurları” adını verdikleri bu grup, mevcut durumu değiştirmek ve haklarını savunmak için İzmir Konak’ta bir stant kurarak “Staj ve çıraklığımız SGK başlangıcı sayılsın” taleplerini dile getirdi.

1987 yılında yürürlüğe giren 3308 sayılı kanunla birlikte başlayan sigorta başlangıcı, 2008 yılında alınan bir kararla uzun vadeli olmadığı ilan edilmişti. Bu durum da beraberinde staj ve çıraklık döneminde yapılan sigorta ödemelerinin emeklilik hesaplarına dahil edilmemesi sonucunu doğurdu. Bu mağduriyet sonucunda birçok çalışan, emeklilik yaşına gelmesine rağmen hak ettiği emekli maaşını alamıyor.

İzmir Konak’ta kurulan stant, “Staj ve Çıraklık Mağdurları”nın sesini duyurmak, toplumun dikkatini çekmek ve daha fazla kişiyi harekete geçmeye teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. Grup üyeleri, stantta hem bu sorunun vurgulandığı broşürler dağıttı hem de vatandaşları imza kampanyasına katılmaya davet etti.

Yasin Bilgin, aylar boyu dağlarda kalarak harita çalışmalarını sürdürdüğünü, personel ile aynı statüde çalıştığını ve aynı mesai kurallarına uyduğunu ifade etti. Maaş aldığını ve sigortalarının düzenli olarak yatırıldığını belirten Bilgin, “Hocalarımız bize ‘artık iş hayatında aktifsiniz, devletin işçisisiniz’ dedi. Kartlarımızı aldık, işe giriş sigorta numaramızı gördük. Ancak asla bize bu sigortanın yalnızca sağlık sigortası olduğu ve emekliliğe dahil olmayacağı konusunda bilgi verilmedi” dedi.

2008 yılında, bu ödemelerin kısa vadeli sigorta primleri olduğunu öğrendiklerini belirten Bilgin, “Bugün bize o zamanlar öğrenciydiniz deniyor. Öğrencinin sömestr tatili olur, yaz tatili olur. Biz senelerce yaz kış demeden, tatil demeden çalıştık. İşçi ne yapıyorsa aynısını hatta fazlasını yaptık. Böyle bir mağduriyet oluşacağını bilsek o dönem kendi sigorta girişimizi yapardık. Resmen kandırıldık. Anayasal hakkımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku