BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

STAJ MAĞDURLARI TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE

Staj Sigortası Mağdurları Eylemle Hak Talebinde Bulundu.

Türkiye’de staj sigortası başlangıcı olarak kabul edilmemesi nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar, hak taleplerini dile getirmek amacıyla 15 ilde eş zamanlı eyleme katıldı. Meslek liselerinden mezun olanlar, 1987 yılında çıkarılan kanunla sigorta başlangıcı yapmalarına rağmen emeklilik kapsamına alınmamışlardı. Bu mağduriyetlerini gidermek için Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu çatısı altında bir araya gelen vatandaşlar, federasyonun çağrısı üzerine dün 15 ilde meydanlarda toplandı ve eylemde bulundu. Staj ve çıraklık dönemlerinde SGK tarafından verilen işe giriş tarihli ve tescil numaralı kartların, kendilerine “aldatıldıkları” hissini yaşattığını belirten yüzlerce vatandaş, “Staja adalet, çırağa adalet” sloganlarıyla hak talebinde bulundu.

Federasyon Başkanı Murat Bal, Kadıköy’de toplanan grup adına yaptığı açıklamada, staj ve çıraklık dönemlerinde kendilerine verilen giriş tarihinin SGK sisteminde sigorta başlangıcı olarak görülmesine rağmen emeklilik düzenlemesi kapsamı dışında bırakıldıklarını ifade etti. Bal, “Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı yoktur. Eğer fiili çalışma olmuşsa, maaş alınmışsa iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi de başlamıştır. Elimizdeki SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihi, sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, bu büyük mağduriyetin sona erdirilmesi devletimize yakışan bir adımdır” dedi.

Staj sigortası mağdurları, haklarına olan bu taleplerini duyurmak ve çözüm bulmak amacıyla bir araya gelmeye devam edecek gibi görünüyor. Bu gelişmeler, EYT konusundaki tartışmaların sürdüğü bir dönemde, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reformlar ve düzenlemelerin gündemde olacağını işaret ediyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku