BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj ve Çıraklık mağdurlarının gözü ekim ayında

Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen bir grup insanın yaşadığı mağduriyet son yıllarda sıkça gündemdeydi. Ancak bu kez EYT kapsamına giremeyen staj ve çıraklık mağdurları gündeme geldi. Yaklaşık 250 bin staj ve çıraklık mağduru, umutla 1 Ekim’de meclisin açılması ve torba yasada kendilerine çözüm bulunması için bekliyor.

Staj yapmış veya çıraklık eğitimi almış kişiler, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı Kanun ile sigorta başlangıcı yapmalarına rağmen emekli olamıyor. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık yapan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dökümlerinde işe başlama tarihlerini görebiliyorlar. Ancak emeklilik için gerekli primlerin yatırılmamış olması nedeniyle, staj ve çıraklık dönemleri emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla beraber 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yaş sınırı olmaksızın emeklilik hakkı kazanırken, staj ve çıraklık mağdurları bu haktan yararlanamıyor.

“MÜCADELEMİZ SORUNUN ÇÖZÜLMESİ YÖNÜNDE”

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, bu mağduriyeti şu şekilde açıklıyor: “Bizim mücadelemiz, Meslek Liseleri, Çıraklık Okulları ve staj yapılan Yüksekokullarda zorunlu staja tabii tutularak çalışan kişilerin mezun olduklarında emeklilik sistemine dahil edilmemesine karşıdır.”

Türkiye genelinde 240-250 bin civarında staj ve çıraklık mağduru olduğu tahmin ediliyor ve bu kişiler EYT düzenlemesinden yararlanamıyorlar. Salman, devlet tarafından zorunlu staja tabi tutulan ve 3308 sayılı kanun ile sigorta başlangıcı yapılan kişilerin mezun olduklarında emekli olamamalarının büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguluyor.

“UMUDUMUZ VAR”

2021-2022 yıllarında staj ve çıraklık mağduriyeti ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Salman, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 53 adet kanun teklifi verildiğini ancak maalesef ret edildiğini belirtiyor. Ancak eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve MHP-AKP grup başkan vekilleriyle yürütülen çalışmaların, mağduriyetin sona ereceği umudunu taşıttığını ifade ediyor.

Salman, mücadeleye devam edeceklerini ve meclisin 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte torba yasada kendilerine çözüm bulunmasını talep ettiklerini söylüyor. Ayrıca siyasi parti vekilleriyle görüşmelerin de devam ettiğini ve bu mağduriyetin 2024 seçimlerinden önce çözüleceği umudunu taşıdıklarını belirtiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları için umut ışığı, 1 Ekim’de meclisin açılması ve torba yasada kendilerine çözüm bulunmasıyla birlikte gerçekleşebilir. Bu konudaki gelişmeleri takip edeceğiz.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku