BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

EYT Torba Yasası ile Staj ve Çıraklık Mağdurlarına Emeklilik Yolu Açılıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla birlikte 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için emeklilik hakkı tanınmış, 2 milyon 250 bin kişi emekli olmuştu. Ancak staj ve çıraklık mağdurları için mağduriyet giderilmedi. Şimdi ise TBMM’deki torba yasa ile staj ve çıraklık mağdurlarına umut ışığı doğuyor.

Staj Mağdurları EYT’den Yararlanabilir mi?

Staj ve çıraklık dönemlerinde sağlık ve iş kazası sigortası ödenirken, emeklilik için gerekli olan primler ödenmediğinden, bu dönemler emeklilik hesaplamalarında genellikle göz ardı ediliyor. Ancak yeni düzenleme ile staj ve çıraklık sürelerini borçlanma imkanı gündeme geliyor. Avukatlar, sigortasız geçirilen ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında geçirilen toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilecekler.

Ayrıca, staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası doğan çocukları için de borçlanma yapabilecekler.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını, zira stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini belirtti. Ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu ve çıraklık için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

EYT Staj ve Çıraklık Torba Yasada Var mı?

Meclis’in açılmasıyla birlikte, staj ve çıraklık mağdurlarını ilgilendiren düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu düzenleme, staj ve çıraklık dönemlerini sigorta süresi olarak kabul edebilir, işe başlangıç tarihlerini geriye çekebilir.

Ancak düzenlemeye dahil olabilmek için geçmişte çıraklık yapmış ve sigorta primlerini ödemiş olmak gerekecek. Bu sayede staj ve çıraklık mağdurları, EYT yasası kapsamına girebilecekler.

Staj ve çıraklık mağdurları için beklenen düzenleme, umut verici bir adım olarak görülüyor ve TBMM’den geçmesi durumunda bu kişilere emeklilik yolu açılmış olacak. Detaylar meclis çalışmaları sonucunda netleşecek.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku