BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj ve çıraklıkta son durum ne?

Son gelişmelere göre, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili beklentiler artmış. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma hayatına yönelik çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bu konuya odaklanmakta.

CNN Türk’te yaptığı açıklamada Bakan Vedat Bilgin, stajın bir çalışma olarak sayılmadığını ve staj sürecinde işçi işveren ilişkisi olmadığını belirtmişti. Ayrıca, çıraklık konusunda da farklı bir durumun söz konusu olduğunu ve bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

STAJ VE ÇIRAKLIK BAŞLANGIÇ SİGORTASI SAYILACAK MI?

Bakan Bilgin’in CNN Türk’teki açıklamalarına göre stajın bir çalışma olarak kabul edilmediği ve staj sürecinde işçi işveren ilişkisinin olmadığı ifade edilmiştir. Çıraklık konusunda da durumun farklı olduğu ve bu konuda çalışmaların yapıldığı belirtilmiştir. Bakan Bilgin, EYT çalışmasına kendi bakanlık görevine başlamadan önce başladıklarını ve emekli olacak insanların yaş ortalamasının nereye geleceğine dair bir değerlendirme yaptıklarını ifade etmiştir. 50 yaş ortalamasının makul bir oran olduğunu belirtmiştir. Türkiye’nin nüfusunun hala genç bir nüfus olduğu ve istihdam yaratıldığı sürece çalışabilecek insanların bulunduğu vurgulandı.

STAJ SÜRESİ EYT’YE DAHİL Mİ?

Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.

BAKAN VEDAT BİLGİN DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Staj mağdurları” kavramının doğru olmadığını ve prim yatırılmadan emekli olunamayacağının belirtti. Bakan Bilgin, “Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın” dedi.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku